[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Ciasto
- Koszt: 25 zł
- Łatwość: umiarkowane
- Kuchnia: Polska
- Przygotowanie: 30 minut
- Pieczenie: 40 minut
- Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
- Ilość porcji: 8
- Kalorie: 300 kcal/porcja
Składniki:
- margaryna (Kasia) 150g
- czekolada gorzka 50g
- czekolada deserowa 100g
- cukier 220g
- aromat do ciast (rumowy) 1/2
- jajka 3 szt.
- mąka 150g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- pomelo 1 szt.
- gruszka (mała) 1 szt.
Przepis:
Pomelo trzeba obrać ze skórki, poszarpać na małe kawałeczki około 1-2 cm. Gruszkę obrać wykroić gniazdo z pestkami i pokroić w cząsteczki takie na wielkość jak poszarpane pomelo.
Foremkę wysmarować margaryną.
Resztę margaryny i obie czekolady rozpuścić w misce na łaźni wodnej. Jak już masa będzie płynna dodać cukier i aromat. Następnie wlać roztrzepane jajka, dodać rozdrobnione owoce, proszek do pieczenia, oraz mąkę.
Wymieszać wszystko dokładnie po czym masę należy przełożyć do natłuszczonej foremki.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Porady:
Warto dodać drobny cukier to się lepiej rozprowadzi.
Czas pieczenia jest zależny od wysokości ciasta w formie, z powodu naturalnej kleistości nie da się sprawdzić na patyczek czy ciasto się upiekło.
Reklama