Brownie z gruszką i pomelo

Brownie z gruszką i pomelo

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 300 kcal/porcja
Fajne ciasto, trochę kleiste, wilgotne i aromatyczne bo połowę aromatu rumowego dodałem :) Podoba mi się bardzo bo ani razu nie ubrudziłem ręki, doskonałe ciasto dla tych co jak ja nie lubią grzebać dłońmi w jedzeniu podczas przygotowania potrawy. Doskonałe dla zapracowanych bo jest rewelacyjnie mało sprzątania. Dosłownie dwie miski, oraz forma do pieczenia. Żeby być super dokładnym dodam że z łaźni wodnej musiałem wodę musiałem wylać, oraz nóż i trzepaczkę jeszcze umyć.

Składniki:

  • margaryna (Kasia) 150g
  • czekolada gorzka 50g
  • czekolada deserowa 100g
  • cukier 220g
  • aromat do ciast (rumowy) 1/2
  • jajka 3 szt.
  • mąka 150g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • pomelo 1 szt.
  • gruszka (mała) 1 szt.

Przepis:

Pomelo trzeba obrać ze skórki, poszarpać na małe kawałeczki około 1-2 cm. Gruszkę obrać wykroić gniazdo z pestkami i pokroić w cząsteczki takie na wielkość jak poszarpane pomelo.

Foremkę wysmarować margaryną.

Resztę margaryny i obie czekolady rozpuścić w misce na łaźni wodnej. Jak już masa będzie płynna dodać cukier i aromat. Następnie wlać roztrzepane jajka, dodać rozdrobnione owoce, proszek do pieczenia, oraz mąkę.

Wymieszać wszystko dokładnie po czym masę należy przełożyć do natłuszczonej foremki.

Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Porady:

Warto dodać drobny cukier to się lepiej rozprowadzi.

Czas pieczenia jest zależny od wysokości ciasta w formie, z powodu naturalnej kleistości nie da się sprawdzić na patyczek czy ciasto się upiekło.

Reklama

Translate
Cool cake, a little sticky, moist and flavorful because half the rum flavor :) Like I said I really did not once I get dirty hands, a perfect cake for those who like me do not like to dig your hands in the food during the cooking. Perfect for busy because it is sensational little cleaning.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *