Cztery dni temu zrobiłem ciasteczka serowe, miały być inne ale ni w ząb mi nie szło ich sklejanie zgodnie z przepisem Leśnego zakątka. Może dla tego że dodałem cukru wychodząc z założenia że wolę słodkie ciastka niż wytrawne. Kto wie może się pokuszę i upiekę kiedyś serowe krakersy. Ponieważ zabrakło cierpliwości na wycinanki, i zdobnictwo, moje ciasteczka na święta nie były takie ozdobne. Martwić się nie zamierzam bo i tak już ich nie ma, a do świąt nadal kilka dni. Swoją drogą to składniki z oryginalnego przepisu strasznie mi przypominają ciasto na leniwe.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Ciasto
- Koszt: 15 zł
- Łatwość: średnio
- Kuchnia: Lukrecjusza
- Przygotowanie: 45 minut
- Pieczenie: 35 minut
- Czas ogółem: 80 minut
Składniki:
- masło 300 g
- cukier 150 g
- mąka 300 g
- ser biały półtłusty 300 g
- jabłko, cynamon, dżem, sól szczypta
Przepis:
Ser przemieliłem a następnie wszystkie składniki ze szczyptą soli wymieszałem i zagniotłem na jednolite ciasto. Wstawiłem je do lodówki na trochę żeby się schłodziło przed wałkowaniem (inaczej klei się do wałka i maże po stole). Część rozwałkowałem na słaby centymetr i potraktowałem foremkami do wycinania wzorków.
Aby uzyskać ślimaczki z większej części zrobiłem 3 rolady tzn. rozwałkowałem ciasto na placek grubości 5-6 milimetrów. Rozwałkowany placek w zależności od zastosowanego dodatku:
- – posmarowałem dżemem
- – posypałem cukrem i dość mocno cynamonem
- – posypałem jabłkiem (użyłem odmiany jonagored) pokrojonym w kosteczkę
i zrolowałem. Tak powstałą roladę pokroiłem w poprzek zwijania na prawie centymetrowej grubości plastry. Ślimaczki i wycięte ciasteczka położyłem na blachy przykryte papierem do pieczenia i piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni. W sumie grubość wyznacza w tym przypadku czas pieczenia. Ciasteczka mają być złote z wierzchu i suche w środku. Jak się będzie za długo piekło ciastka wyjdą twarde.
Z tej ilości wyszły mi dwie blachy takich grubszych ciasteczek.
Uwaga:
Czas przygotowania jest podany bez chłodzenia ciasta. Na dobrą sprawę można ciasto zagnieść wieczorem zawinąć w folię a wałkować i wycinać ciasteczka oraz piec następnego dnia rano.
Porady:
Żeby było szybciej, ciasto można schłodzić w zamrażalniku ale trzeba pilnować aby nie za długo w nim leżało. Ciastka wycinane foremkami i roladki pocięte w ślimaczki powinny mieć tą samą grubość aby się równo upiekły.
Ale to są bardzo ładne ciasteczka! :)
Najważniejsze, że smakowały.
Smakowały to fakt :)