Pyszne racuchy

Wyobraźcie sobie że przez ponad 30 lat nie lubiłem racuchów.

Jest to zatrważające jak zła kuchnia w dzieciństwie rzutuje na dorosłego człowieka. Moja Matka robiła często „racuchy” a poza nimi nie było co jeść. Problem z jej racuchami był tylko jeden, były ohydne – takie śmierdzące drożdżami podeszwy. Zamiast zrobić wszystko jak trzeba, dać czas zaczynowi i ciastu racuchowemu na wyrośnięcie Matka sypała więcej drożdży i zanim drożdże zaczęły pracować już je smażyła.

Dziś opiszę jak zrobić pyszne racuchy które mają chrupiącą skórkę i mięsisty środek.

racuchy-z-rodzynkami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Smażenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji 5
  • Kalorie: 740 kcal/porcja

Składniki:

  • mąka 0,5 kg
  • mleko 0,5 l
  • drożdże świeże 40 g
  • olej 150 ml
  • cukier 2 łyżki
  • daktyle, rodzynki 80 g
  • sól płaska łyżeczka

Przepis:

Jak to przy drożdżowych ciastach zaczynamy od zrobienia drożdżowego zaczynu. racuchy z daktylami i rodzynkami

Zaczyn postawiłem od ręki w dużej misce żeby się nie bawić potem w jego przelewanie itd. Jak już sobie popracował trochę (podwoił objętość) przesiałem do niego mąkę i zamieszałem dobrze  łyżką. Wyszły takie „trociny”. Nasypałem na nie pokrojone w drobne kawałeczki daktyle, rodzynki, posoliłem, podlałem częścią mleka i mieszałem dalej.

Mieszamy i dodajemy mleka do czasu aż ciasto będzie rzadkawe (przelewa się po przechyleniu naczynia) ale zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki (z łyżki nie ścieka).

Po osiągnięciu takiej konsystencji ciasto na racuchy powinno jeszcze przez kilka minut 5 – 10 zależne od temperatury pomieszczenia porosnąć w spokoju, już bez mieszania. Obowiązuje zależność że im cieplej tym szybciej ciasto rośnie.

Ciasto najprościej jest nakładać na patelnię większą łyżką, ale z powodu że jest dość kleiste trzeba sobie pomagać drugą łyżką. Przy nakładaniu warto zostawić trochę miejsca dookoła racucha bo na patelni również rośnie.

Ilość oleju uzależniamy od ilości patelni na których smażymy. Patelnia powinna być dobrze nagrzana ale nie dymiąca jak przy naleśnikach. Dla tych na diecie oleju może praktycznie nie być (przy patelniach teflonowych czy ceramicznych), ale tak smażone racuchy smakują marnie. Pośrednim rozwiązaniem jest smażenie racuchów tradycyjnie na dość głębokim tłuszczu i odsączanie na ręcznikach papierowych.

rośnie ciasto na racuchy z daktylamiIlość daktyli i rodzynek podana w tym przepisie powoduje że cukier staje się w tych racuchach potrzebny wyłącznie do zrobienia zaczynu. Choć tradycyjne racuchy są posypywane cukrem pudrem.

Porady:

Najlepsze racuchy wychodzą wtedy, gdy na patelni oleju jest do połowy racucha.
Mąkę przesiewamy aby ją napowietrzyć dzięki czemu ciasto robi się bardziej puszyste.

Translate
Imagine that for more than 30 years I did not like pancakes. It is appalling how bad the kitchen as a child affects the adult. My mother did often „pancakes” and beyond them there was nothing to eat. The problem with it was the only one potato pancakes were disgusting – a smelly yeast sole.

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

2 myśli nt. „Pyszne racuchy

  1. Witaj Lukrecjusz!!
    Wcale się nie dziwię, że mama tak przyspieszała produkcje racuchów. U mnie było tak samo. Ale my wiecznie byliśmy głodni i trzeba było szybko
    głodne brzuszki zasycić. Ja robię tylko racuchy z bananów. Raczej kiepsko gotuję, za to uwielbiam czytać przepisy . Mam też spory zbiór
    przepisów i nadal zbieram. Dlatego chętnie jeszcze do Ciebie wpadnę. Pozdrawiam.

  2. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam. To głupie ale nie mam pojęcia z jakiego powodu taki sposób robienia racuchów był przyjęty u mnie w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *