Doskonały zaczyn z drożdży

Mam za mało czasu… Weźmy taką babkę z prima aprilis toż to spaleniak a nie murzynek drożdżowy :(
Tak pięknie wyrosła i tak okropnie się spaliła <szloch>

Babka ta stanowi doskonały przykład że nie powinno się przenosić swoich prac na innych bez sprawdzania co mają do roboty.

ciasto drozdzowe ziarno po rośnięciu

Zrobiłem ciasto wstawiłem do piekarnika a że Kuchcia w kuchni myślę sobie że przypilnuje… Pech w tym że wcale w kuchni nie siedziała tylko krzątała po całym mieszkaniu (jak to przed świętami). Ja przed kompem (niby w pracy), Kuchcia w ruchu i wyszło jak wyszło – obieraliśmy babkę drożdżową ze skórki :) Choć nie ukrywam że środek był ładny jak widać wyżej i smaczny.

Podstawą ciasta drożdżowego jest zaczyn. To jak go się przygotuje zaprezentuje się w cieście. Można drożdże zalać chłodnym mlekiem, sypnąć cukru, soli zamieszać i wlać do mąki. Można, ale nie tędy droga do pięknie wyrośniętego ciasta.

Doskonały zaczyn do ciasta drożdżowego na 0,5 kg mąki robię tak:

  1. do nagrzanego dużego kubka wlej 100 ml dobrze ciepłego mleka (palec można wsadzić i trzymać bez problemu),
  2. wkrusz (na drobno) połowę paczki świeżych drożdży,
  3. rozetrzyj na jednolitą masę
  4. dodaj 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki stołowe mąki,
  5. mieszaj aż będzie gładka masa,
  6. postaw w cieple niech sobie urosną podwajając objętość masy,
  7. jak zaczyn podwoi objętość zamieszaj żeby nie uciekł i zajmij się przygotowaniem ciasta (odważ mąkę, cukier, tłuszcz zmieszaj składniki itd) a drożdże niech sobie dalej rosną w tym czasie.

Nie podaję czasu rośnięcia bo jest zależny głównie od temperatury otoczenia i jakości drożdży ale jest mierzony w minutach 10-15.

Zapamiętaj na roga i twaroga:

  • nie syp soli do zaczynu bo zabijesz drożdże, a martwe nie napompują ci ciasta,
  • mleko zbyt gorące ugotuje drożdże, a jak już wiesz martwe nie napompują ci ciasta.

 

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Jedna myśl nt. „Doskonały zaczyn z drożdży

  1. Pingback: Pyszne racuchy | Lukrecjusz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *