Drugie śniadanie na słodko

Trochę starsze zdjęcie z instagrama wygrzebałem, ale to naprawdę jest świetna kompozycja smakowa (choć jej nie widać na tej marnej fotce z telefonu)

Sposób przyrządzenia tej przekąski jest na poziomie pięciolatka i zresztą napewno by mu smakowała. Chyba zapasę na amen moje wnuki jeśli się kiedyś pojawią :)

Wracając do rzeczy potrzebujesz herbatników miodu i śmietany a potem zostaje tylko zrobić 3 kroki:

  1. pierwszy herbatnik pierwsza połowa wzdłuż smarujemy miodem
  2. pierwszy herbatnik druga połowa wzdłuż smarujemy śmietaną (osiągamy dwa paski obok siebie)
  3. nakrywamy drugim herbatnikiem lekko dociskamy

2 śniadanie #kawa i #herbatniki z miodem i śmietaną #foodporn #breakfast #coffe #biscuit #honey #cream

Generalnie do tak przygotowanych ciastek podejścia są dwa:

  • – dajemy im namięknąć do przyszłego dnia trzymając w lodówce (szczelnie zamknięte w torebce) takie są najsmaczniejsze,
  • – jemy zaraz po zrobieniu, też dobre .

Ja niestety nie lubię czekać, więc psioczę gdy przy gryzieniu śmietana i miód się wyciskają spomiędzy kruszacych się w nieprzewidzianych miejscach herbatników. Teoretycznie można kapnąć na herbatniki kawą lub mlekiem przed smarowaniem żeby sie nie kruszyły ale praktycznie marnie mi wychodzi odpowiedni dobór ilości płynu. Zazwyczaj robią mi się zbyt mokre i rozpadają.

Jak by nie patrzył to świetna przekąska do kawy na drugie śniadanie.

    • Cóż to faktycznie skomplikowany wyszedł ten przepis *Ba Du Tss* i można się pomylić.
      Istotą dobrego smaku potrawy jest równomierne wzdłużne rozłożenie miodu i śmietany.
      Jak kupię herbatniki a miód i śmietana będą w kuchni, to nakręcę film pokazujący jedyne słuszne wykonanie tego przepisu na słodkie śmietankowo miodowe herbatniki.
      Acha najpierw muszę jeszcze znaleźć czas czyli (cytując klasyka) Jak wrócę z Radomia.

Skomentuj Lukrecjusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *