Dzisiaj upiekłem 2 blachy dyni w plastrach. Jedną blachę dyni na ostro, drugą na słodko. Nie powiem całkiem smaczne to wyszło, zdecydowanie dynię na słodko upiekę ponownie. Dynia na ostro sprawdziła się bardzo dobrze jako dodatek do kotleta mielonego. Dynia na słodko zaś jako delikatny deser. Na pomysł pieczenia dyni trafiłem początkowo u Alicji a Bea przekonała mnie że warto upiec dynię już dziś :) Banalnie prosta sprawa (pokroić dynię, posmarować, posypać i upiec) a jaka smaczna!
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Dodatki
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 5 minut
- Pieczenie: 40 minut
- Czas ogółem: 45 minut
- Ilość porcji: 8
- Kalorie: 135 kcal/porcja
Składniki:
- Dynia 2 kg
- oliwa 5 łyżek
- sól
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- zioła, przyprawy
Przepis:
Jako że miałem połówkę dyni to na początek wybrałem pestki i śmieci ze środka. Następnie dynię umyłem z zewnątrz i wytarłem do sucha. Pokroiłem w plastry na palec grube (2 cm). Jedną blachę przykryłem matą silikonową drugą papierem do pieczenia. Plastry dyni (razem ze skórką) wysmarowałem oliwą na grubo.
Pod dynię na ostro podłożyłem gałązki rozmarynu a z wierzchu obsypałem ją kminkiem, oregano i świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokryłem również świeżymi „ziołami z gara” (uprawiam ziółka w garnku na parapecie) czyli naskubałem bazylii cytrynowej, mięty zwykłej i bazylii wieloletniej i obłożyłem nimi dynię. Niestety zapomniałem posolić :/ co poprawiłem przy przekładaniu upieczonej dyni do miski.
Dynię na słodko posypałem cynamonem i świeżo utłuczonymi goździkami ( 5 szt) oraz cukrem trzcinowym, przez chwilę rozważałem skropienie cytryną ale odpuściłem.
Po przygotowaniu obie blaszki wsadziłem do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piekłem 40 minut. Dolna blacha doszła zdecydowanie szybciej i trochę się nawet podpaliła :( Górna wyszła w sam raz.
Porady:
Piekąc na 2 blachach jednocześnie w połowie pieczenia warto zamienić miejscami kolejność blach w piekarniku (górną z dolną) wtedy dynia będzie bardziej równomiernie upieczona na obu blachach.
kupilam dynie, taka mala zachcianka. ;D no i traailfm na tego wlasnie bloga w poszukiwaniu inspiracji hehe mysle, ze bede go odwiedzac regularnie, spodobaly mi sie bardzo dwa przepisy na dynie ;)) a poniewaz tez bardzo lubie gotowac, prawdopodobnie wzbogace je o maly upgrade :))) pozdrawiam serdecznie i wracam do lektury! :*