Dynia pieczona

Dzisiaj upiekłem 2 blachy dyni w plastrach. Jedną blachę dyni na ostro, drugą na słodko. Nie powiem całkiem smaczne to wyszło, zdecydowanie dynię na słodko upiekę ponownie. Dynia na ostro sprawdziła się bardzo dobrze jako dodatek do kotleta mielonego. Dynia na słodko zaś jako delikatny deser. Na pomysł pieczenia dyni trafiłem początkowo u Alicji a Bea przekonała mnie że warto upiec dynię już dziś :) Banalnie prosta sprawa (pokroić dynię, posmarować, posypać i upiec) a jaka smaczna!

Dynia pieczona na słodko przygotowanie[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 45 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 135 kcal/porcja

Składniki:

  • Dynia 2 kg
  • oliwa 5 łyżek
  • sól
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • zioła, przyprawy

Dynia pieczona na ostro

Przepis:

Jako że miałem połówkę dyni to na początek wybrałem pestki i śmieci ze środka. Następnie dynię umyłem z zewnątrz i wytarłem do sucha. Pokroiłem w plastry na palec grube (2 cm). Jedną blachę przykryłem matą silikonową drugą papierem do pieczenia. Plastry dyni (razem ze skórką) wysmarowałem oliwą na grubo.

Pod dynię na ostro podłożyłem gałązki rozmarynu a z wierzchu obsypałem ją kminkiem, oregano i świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokryłem również świeżymi „ziołami z gara” (uprawiam ziółka w garnku na parapecie)  czyli naskubałem bazylii cytrynowej, mięty zwykłej i bazylii wieloletniej i obłożyłem nimi dynię. Niestety zapomniałem posolić :/ co poprawiłem przy przekładaniu upieczonej dyni do miski.
Dynię na słodko posypałem cynamonem i świeżo utłuczonymi goździkami ( 5 szt) oraz cukrem trzcinowym, przez chwilę rozważałem skropienie cytryną ale odpuściłem.

Dynia upieczona na słodko

Po przygotowaniu obie blaszki wsadziłem do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piekłem 40 minut.  Dolna blacha doszła zdecydowanie szybciej i trochę się nawet podpaliła :( Górna wyszła w sam raz.

Porady:

Piekąc na 2 blachach jednocześnie w połowie pieczenia warto zamienić miejscami kolejność blach w piekarniku (górną z dolną) wtedy dynia będzie bardziej równomiernie upieczona na obu blachach.

Translate
Today baked two pumpkin in the patch plate. One plate spicy pumpkin and the other sweet. I will not say it came out pretty good, definitely a sweet roast pumpkin again. Spicy Pumpkin proved to be a very good addition to the minced steak. Pumpkin and sweet as a dessert. The idea of baking pumpkin came originally from Alice and Bea convinced me that it is worth to bake pumpkin today :) A simple case (cut pumpkin spread, sprinkle and bake) and how delicious!

Jeden komentarz do “Dynia pieczona

  1. kupilam dynie, taka mala zachcianka. ;D no i traailfm na tego wlasnie bloga w poszukiwaniu inspiracji hehe mysle, ze bede go odwiedzac regularnie, spodobaly mi sie bardzo dwa przepisy na dynie ;)) a poniewaz tez bardzo lubie gotowac, prawdopodobnie wzbogace je o maly upgrade :))) pozdrawiam serdecznie i wracam do lektury! :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *