Dynia z pieczarkami i cebulą

Dziś to całkiem wegetariański obiad był. Pieczarki ze złotą cebulą i słoneczna dynia uduszone razem. Miały być jeszcze tam wrzucone pomidory ale się nie zmieściły i dobrze! Z powodu braku pomidorów doskonale się komponowały z brukselką. Generalnie podziękowania dla arbuzowedaiquiri za pomysł na duszoną dynię z pieczarkami. Najgorsze w tym przepisie jest krojenie dyni, kroi się i kroi a końca nie widać.

Duszenie dyni z pieczarką i cebulą w rondlu[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 25 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie:  165 kcal/porcja

Składniki:

  • dynia 1 kg (obranej)
  • cebula 350 g
  • pieczarki 0,5 kg
  • rosół 150 ml
  • olej 4 łyżki
  • sól 2 płaskie łyżeczki

Pokrojona dynia, pieczarki, cebula i pomidory

Przepis:

Dynię obrać pociąć w kostkę centymetrową lub grubszą. Pieczarki i cebulę też pokroić w kostkę ale trochę drobniejszą niż dynię. Do dużego rondla wlać olej i wsypać pieczarki z cebulą. Dusić do miękkości cebuli na małym gazie pod pokrywką. Jak będą już miękkie posolić i dorzucić dynię. Podlać rosołem (u mnie wyszło wegetariańsko bo rosół był w proszku) i dusić jeszcze jakieś 8 minut bez przykrycia aż kostki dyni zmienią kolor na szklisty.

U mnie bardzo ładnie się duszona dynia skomponowała smakowo z brukselką polaną bułką smażoną na maśle.

Duszona dynia z pieczarkami, cebulą podana z brukselką.

Porady:

Rondel powinien być spory bo w odróżnieniu od pieczarek z cebulą (tracą połowę objętości przy duszeniu) dynia praktycznie się nie kurczy podczas duszenia.

Translate
Today, it is quite vegetarian dinner was. Champignons with golden onion and stewed pumpkin solar time. They were to be thrown tomatoes still there but did not fit and well! I went as it should taste. Due to the lack of tomatoes perfectly integration of the Brussels sprouts.

Jeden komentarz do “Dynia z pieczarkami i cebulą

  1. robisz smaka bardzo lubie zupe dywiona! a robilas kiedys jakies przetwory z dyni? dawno temu (moze i nawet 20 lat temu) moja babcia zrobila przepyszne kawalki dyni w zalewie, na slodko niesamowity smak to byl!

Skomentuj Auga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *