Jajecznica z oliwkami

Szykując nowy wpis odnalazłem zaginione fotki jajecznicy z oliwką której smakiem chciałem się podzielić. Mnie samego zadziwiła tym jak się smakowo skomponowała, raptem tylko 4 składniki i sól a jaki efekt. Tym razem zrobiłem jajecznicę rzadszą, głównie dzięki cebulce duszonej na wolnym ogniu która puściła soki.

Ponieważ jajecznica jest niedoceniana mimo iż to doskonała i bardzo wdzięczna potrawa powstanie kilka wpisów promujących jajecznicę, której nie ukrywam jestem fanem.

dobra jajecznica z oliwkami [starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 239 kcal/porcja

Składniki:

  • jajka 2 szt
  • oliwki 2 szt
  • cebula 1/2
  • smalec 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Przepis:

pyszna jajecznica z oliwkami i cebuląRozpoczynamy standardowo, smalczyk ;> nakładamy na patelnię i rozpuszczamy. Jak smalec się rozpuści i zacznie być mocno gorący (ale jeszcze nie dymi) wrzucamy cebulkę w cienkich (ale nie przeźroczystych) plasterkach i szybko zmniejszamy gaz.

Dusimy powoli pod przykrywką tak żeby nam sok z cebuli zbyt szybko nie wyparował. Jak plasterki zaczną prześwitywać i nie będą już chrupiące solimy mieszamy dokładnie i wbijamy jajka. Podnosimy znowu temperaturę aby się białka szybciej ścięły dookoła cebulki. Czekamy chwilę i dopiero mieszamy nieśpiesznie ma wyjść jajecznica nie omlet. Po lekkim ścięciu się białka wrzucamy pikantne oliwki (np. piri-piri) w plasterkach i smażymy dłuższą chwilę, tak aby plasterki oliwki się zagrzały ale jajecznica nie utraciła płynności.

W przypadku akurat tej jajecznicy warto użyć smalcu bez skwarek aby nie rozpraszały uwagi – co chrupiące to ma być oliwka.

Porady:

Ukrytym duchem jajecznicy jest przypalona cebula. Warto aby na początku duszenia tłuszcz był gorący i wierzchnia warstewka cebuli się mocno zrumieniła a nawet troszkę podpaliła. Dosładza to aromat dania.

Translate
Preparing a new entry I found the missing photos scrambled eggs with olive relish that I wanted to share. Surprised myself how to taste and composed. This time, I made scrambled eggs rarer, mainly due to onion stew to simmer which let go of juices. Because scrambled eggs is undervalued despite a great dish and very grateful to promote the creation of several entries scrambled eggs, which I admit I am a fan.

 

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

5 myśli nt. „Jajecznica z oliwkami

    • Jak to mówi stara dewiza pszczół „de gustibus non disputandum est”.
      Bierze się żonę ze wszelkimi jej przymiotami i przywarami ;), ale żeby za jajka z oliwkami miałaby z domu wyrzucać…. patelnią rzucić w kucharza to jeszcze zrozumiem (skoro gamoń nie zna gustu swej lubej), ale dachu nad głową pozbawić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *