Jajecznica z oliwkami

Szykując nowy wpis odnalazłem zaginione fotki jajecznicy z oliwką której smakiem chciałem się podzielić. Mnie samego zadziwiła tym jak się smakowo skomponowała, raptem tylko 4 składniki i sól a jaki efekt. Tym razem zrobiłem jajecznicę rzadszą, głównie dzięki cebulce duszonej na wolnym ogniu która puściła soki.

Ponieważ jajecznica jest niedoceniana mimo iż to doskonała i bardzo wdzięczna potrawa powstanie kilka wpisów promujących jajecznicę, której nie ukrywam jestem fanem.

dobra jajecznica z oliwkami [starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 239 kcal/porcja

Składniki:

  • jajka 2 szt
  • oliwki 2 szt
  • cebula 1/2
  • smalec 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Przepis:

pyszna jajecznica z oliwkami i cebuląRozpoczynamy standardowo, smalczyk ;> nakładamy na patelnię i rozpuszczamy. Jak smalec się rozpuści i zacznie być mocno gorący (ale jeszcze nie dymi) wrzucamy cebulkę w cienkich (ale nie przeźroczystych) plasterkach i szybko zmniejszamy gaz.

Dusimy powoli pod przykrywką tak żeby nam sok z cebuli zbyt szybko nie wyparował. Jak plasterki zaczną prześwitywać i nie będą już chrupiące solimy mieszamy dokładnie i wbijamy jajka. Podnosimy znowu temperaturę aby się białka szybciej ścięły dookoła cebulki. Czekamy chwilę i dopiero mieszamy nieśpiesznie ma wyjść jajecznica nie omlet. Po lekkim ścięciu się białka wrzucamy pikantne oliwki (np. piri-piri) w plasterkach i smażymy dłuższą chwilę, tak aby plasterki oliwki się zagrzały ale jajecznica nie utraciła płynności.

W przypadku akurat tej jajecznicy warto użyć smalcu bez skwarek aby nie rozpraszały uwagi – co chrupiące to ma być oliwka.

Porady:

Ukrytym duchem jajecznicy jest przypalona cebula. Warto aby na początku duszenia tłuszcz był gorący i wierzchnia warstewka cebuli się mocno zrumieniła a nawet troszkę podpaliła. Dosładza to aromat dania.

Translate
Preparing a new entry I found the missing photos scrambled eggs with olive relish that I wanted to share. Surprised myself how to taste and composed. This time, I made scrambled eggs rarer, mainly due to onion stew to simmer which let go of juices. Because scrambled eggs is undervalued despite a great dish and very grateful to promote the creation of several entries scrambled eggs, which I admit I am a fan.

 

    • Jak to mówi stara dewiza pszczół „de gustibus non disputandum est”.
      Bierze się żonę ze wszelkimi jej przymiotami i przywarami ;), ale żeby za jajka z oliwkami miałaby z domu wyrzucać…. patelnią rzucić w kucharza to jeszcze zrozumiem (skoro gamoń nie zna gustu swej lubej), ale dachu nad głową pozbawić?

Skomentuj Lukrecjusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *