Jajko sadzone w kiziuku

Dziś miałem pożywne, proste sobotnie śniadanie warte uwiecznienia na blogu :) Potrawa nadaje się oczywiście na niedzielne śniadanie również, w tygodniu na śniadanie to jednak coś mniej absorbującego w przygotowaniu polecam. Niby potrawa jest szybka w robieniu ale żeby osiągnąć odpowiedni stan żółtka trzeba jej pilnować i grzać na małym gazie, co przed robotą w fabryce jest trudno wykonalne, zwłaszcza jak brakuje czasu na delektowanie się taką potrawą.

jajko sadzone w kizuiku[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Śniadanie
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Smażenie: 7 minut
  • Czas ogółem: 12 minut

Składniki:

  • kiziuk (lub mielonka) 2 plastry
  • jajka 2 szt
  • cebula 2 plasterki
  • sól
  • pieprz

Przepis:

smażone jajko sadzone w mieloncePlaster kiziuka (lub innej mielonki) układamy w zagłębieniu patelni z dołkami do jajek sadzonych.

W dołku wyłożonym plastrem mielonki układamy cieniutki plasterek cebulki, solimy i pieprzymy. Ja użyłem świeżo mielonego pieprzu kolorowego, dzięki temu nie paliło a był mocny aromat, sądzę że pieprz ziołowy też by się nieźle sprawdził.

Stawiamy patelnię na gazie i delikatnie wbijamy jajka w gniazdka z kiziuka. Jajka nie mogą być duże bo wyciekną z mięsnych koszyczków. Specjalnie wybrałem tłustą mielonkę nie szynkę czy polędwicę aby można było troszkę dłużej smażyć bez obaw o przyklejenie się do patelni czy spalenie mięsa.

Po takim zasmażaniu z mielonki robi się dość sztywny koszyczek wypełniony usmażonym sprężystym białkiem i żółtkiem w stanie półciekłym. Doskonałe połączenie smaku i konsystencji jak dla mnie. Osobom wolącym ścięte jajko proponuję wlać do dołków masę jak na omlet czyli roztrzepane jajka z odrobiną śmietany, zapewniam że też też powstanie coś pysznego.

Porady:

Moim zdaniem pieprz grubo mielony jest zdecydowanie najlepszy do jajek sadzonych, zwłaszcza jeśli jest pod spodem :).

smażone jajko sadzone i kizuik

Translate
Today I had a nutritious, easy breakfast Saturday worth perpetuating the blog :) suitable dish for Sunday breakfast, of course, also, this week, but something faster in preparing recommend. Apparently the food is fast but in doing so achieve the right state need to be supervised yolks and heat on low throttle, as before the work of the factory is hardly feasible.

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *