Jajko sadzone w szynce

To moje dość częste śniadanie.
Lubię prosty smak szynki smażonej na skwarkach i to ciepłe płynne żółtko z jajka oblewające wszystko. Co prawda poniższe zdjęcie jaja w szynce jest ubiegłoroczne ale dzisiejsze śniadanie wyglądało podobnie i znów było niesamowicie smaczne. Jajka sadzone robią się szybko i niestety jeszcze szybciej się kończą na talerzu, a dietetyk krzyczy jak się o nich dowie ;)
Tak przyrządzone jaja w szynce są warte grzechu zapewniam.

niedzielne #śniadanie #jajka sadzone w szynce #foodporn #egg #ham #sunday #breakfast
Co zrobić na niedzielne śniadanie? Wiadomo jajka sadzone w szynce

  • Kategoria: śniadanie
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 8 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji 1
  • Kalorie: 630 kcal/porcja

Składniki:

  • szynka 2 plastry grubsze
  • słonina 50 gr
  • jajko 2 szt
  • sól, pieprz

Przepis:
Jako że najlepsze są świeże skwarki to kroję w centymetrową kostkę słoninę i wrzucam na zimną patelnię. W miarę rozgrzewania tłuszcz się zaczyna wytapiać. Jak skwarki są już całkiem szkliste i zaczynają się zdrowo rumienić odlewam smalec i kładę plastry szynki. Przesmażam je z jednej strony aż się zrumienią i obracam.
Warto aby szynka była w trochę grubszych plastrach niż taka na chleb. Po przewróceniu zmniejszam gaz i na przysmażoną stronę szynki delikatnie wbijam jajko, ale tak żeby nie zepsuć żółtka. Czasem żółtko ucieka przez co rozlane się ścina i jego smak się zmienia, ale to nie problem. Jeżeli ktoś woli żółtko ścięte to powinien nakryć patelnię pokrywką, ja wolę płynne żółtko dlatego czekam cierpliwie aż na małym gazie zetnie się powoli białko.
Całość solę drobną solą i pieprzę trochę tłuczonym lub grubo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście najlepszy jest świeżo grubomielony pieprz do tego, bo daje dużo aromatu a mniej jest piekący. Można też użyć białego pieprzu jak ktoś lubi.

Do takich jaj sadzonych w szynce doskonale pasuje pomidor pokrojony w ósemki lub szesnastki i gruboziarnisty chleb z masłem.

Wygodnie do jajek sadzonych jest używać patelni z dołkami wtedy jaja nie rozlewają się na boki.

Translate
I like the simple taste of ham fried in the bacon and the warm liquid egg yolk flowing around everything. Although the picture below is the eggs in ham last year but today’s breakfast looked like, and again it was incredibly tasty. Make poached eggs quickly, and unfortunately even faster to end on a plate, a nutritionist screams as he hears them;) Yes cooked ham and eggs are to die for I assure you.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *