Jajko sadzone w grzance

Tak mnie jakoś wzięło na małą alternatywę w podaniu tej prostej potrawy. Ileż to można jeść standardowe jajo sadzone, nawet patelnia z dołkami się nudzi z czasem, choć jest nieoceniona przy smażeniu potraw kiedy trzeba porcje odseparować od siebie.

Jajko sadzone w grzance

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 3 minuty
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 8 minut
  • Ilość porcji: 2 kromki

Prosty zabieg odmieniający nudną potrawę w coś ładnego i ciekawego.

Składniki:

  • chleb pełnoziarnisty 2 kromki
  • jako 2 sztuki

Jajko sadzone w grzance pełnoziarnistej

Przepis:

Ukrój dwie grubsze kromki z chleba tak z 1,5 cm grubości, wytnij z nich środki. Wycięty środek pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni trochę tłuszczu i połóż na nią chlebowe ramki i kostki niech się trochę przesmażą.

Jak ramki z chleba się zarumienią obróć je na drugą stronę przygnieć delikatnie i wbij do środka każdej ramki całe jajko. Posól, popieprz z wierzchu i po kilku minutach smażenia jak białko się już zetnie delikatnie ściągaj z patelni.

Jajko sadzone w grzance przekrój

Porady:

Jeśli chcesz możesz smażyć bez tłuszczu na patelni pokrytej teflonem.
Gdy białko wycieka spod chlebowej ramki można ją docisnąć na chwilę, albo zatamować wyciek którąś z grzanek.

Miejsce na Twoją reklamę blog kulinarny reklama

Translate
So I somehow took a small alternative to the administration of this simple dish. How many you can eat fried egg standard, even the pan with holes bored in time, but is invaluable when cooking food portions when you need to separate from each other..

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *