Kawa ucierana

W fabryce śpieszymy się ludzi poznawać bo tak szybko odchodzą :( duża rotacja kadr to moim zdaniem czyste zło

Jedna z niepracujących już koleżanek pozostanie w mojej pamięci dzięki przepisowi na kawę ucieraną. Kawa przyrządzona w ten sposób faktycznie smakuje inaczej. Dzięki ucieraniu pojawia się delikatna pianka co raczej jest niespotykane na zwykłej czarnej kawie rozpuszczalnej bez dodatków.

To dobry przepis na kawę jeśli macie ochotę na coś nowego, a w biurze macie tylko czajnik i filiżankę.

Przepis na kawę ucieraną jest banalny:

  • wsypujesz cukier (przy brązowym są lepsze efekty)
  • wsypujesz swoją ulubioną kawę rozpuszczalną
  • wlewasz troszkę zimnej wody i ucierasz aż masa będzie blada (im lepiej utrzesz tym fajniejsza pianka wyjdzie)
  • zalewasz do pełna gorącą wodą

Jak widać na filmie ja do przygotowania i zaparzenia kawy użyłem 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, ale z powodzeniem stosujcie swoje ulubione proporcje.

Podpowiedź do przepisu

Należy ucierać dość energicznie żeby nabić w ucieraną masę dużo powietrza.

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *