Kisiel z dyni

Dziś kupiłem nową dynię :D Nie była tak piękna jak poprzednia, oraz niestety mniej słodka.

Jako że jutro będzie ciasto z dyni, to dziś zająłem się sokiem. Nie miałem jednak ochoty na taki czysty do picia, więc zrobiłem z niego kisiel dyniowy. Bardzo smaczny deser, delikatny aromat dyni wzbogacony przyprawami. A jaki miał piękny słoneczny kolor, jak raz na rozpoczęcie jesieni. Jako że na obiad miałem naleśniki z białym serem to test wykazał że polane kisielem dyniowym naleśniki zyskały znacznie na smaku.

Kisiel z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Deser
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 10 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 70 kcal/porcja

Składniki:

  • sok z dyni 450ml
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda 100ml
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • goździk 1 szt
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Naleśnik z białym serem pod kiślem dyniowym

Przepis:

Sok z dyni zagotowujemy z goździkiem (niech dłuższą chwile pobulgocze). Dosypujemy oba cukry i szczyptę soli oraz cynamonu. Łyżkę stołową mąki ziemniaczanej roztrzepujemy w połowie szklanki wody i powoli mieszając wlewamy do gotującego się soku z dyni. Gotujemy kilka minut na małym ogniu mieszając.

Porady:

Kisiel jest doskonały na ciepło i nadaje się do polewania delikatnych dań wzbogacając je swoim smakiem.

Translate
Today I bought a new pumpkin: D It was not as beautiful as the previous one, and unfortunately, less sweet. Since tomorrow will be pumpkin pie, today I took the juice. But I did not feel like drinking so clean, so I did with the pumpkin jelly. Very tasty dessert, enriched with a delicate aroma of pumpkin spice. And what was a beautiful sunny color as the time to start the fall. As the lunch I had pancakes with cream cheese this study showed that the jelly topped with pumpkin gained significantly in taste.

 

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *