Które ryby są tłuste, a które ryby są chude

Jak się kiedyś odchudzałem w podanym przepisie na dietę miałem pozycję xxx gram ryby chudej lub xxx gram ryby tłustej.

W życiu nie miałem pojęcia która to jest chuda ryba więc uśredniałem wagę i tyle. Podczas jednej z prezentacji wygłoszonych na konferencji o rybach pojawiła się taka fajna tabelka pokazująca które gatunki ryb są tłuste i które gatunki ryb są chude

Podział ryb z uwzględnieniem zawartości tłuszczu w mięśniach ryb.
(Polska Norma PN-A-86770:1999)

  • Ryby chude do 2 % tłuszczu – dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga, amur
  • Ryby średnio tłuste do 7 % tłuszczu – tuńczyk, troć, sieja, sielawa, pstrąg, sum europejski, sum afrykański
  • Ryby tłuste 7-15 % tłuszczu – halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp, jesiotr
  • Ryby bardzo tłuste powyżej 15 % tłuszczu – węgorz

dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM – Wartości odżywcze ryb z produkcji stawowej, ze szczególnym uwzględnieniem karpia

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

6 myśli nt. „Które ryby są tłuste, a które ryby są chude

    • @Firif dziękuję za informację już poprawione.

      Swoją drogą to zaufaj chmurze mówią, dropbox jest bezpieczny… i co?
      Nie ma to jednak jak na swoim :) teraz nie zginie.

  1. Należy dodać, że generalnie im tłustsza ryba, tym zdrowsza. Samo mięso rybie, jakkolwiek bardzo smaczne, nie jest raczej zdrowotnym serum. Z kolei rybi tłuszcz jest jedynym zwrowym tłuszczem zwierzęcym (w przeciwieństwie do tłuszczu z każdego mięsa, serów, mleka, nabiałów itd.), który może pod wieloma względami konkurować z najzdrowszymi tłuszczami roślinnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *