Na bazar z centymetrem

To nie będzie post o właściwym zakrzywieniu banana czy kształcie marchewki regulowanym przepisami unijnymi. Wręcz w drugą stronę o pełnej dowolności graniczącej z absurdem projektantów i wykonawców.

Od jakiegoś czasu „kupuję” maselniczkę bo stara się potłukła. Ponieważ to nie jest towar pierwszej potrzeby to się schodzi już dłuższy czas, a to zapomnę, a to jakieś koszmarki tylko mają. Będąc na bazarku Teść postanowił mnie poratować, wpatrzył i kupił mi ładnie wyglądającą maselniczkę. Do głowy mu nie przyszło sprawdzić czy się nada, ba a kto by mierzył maselniczkę?

maselniczka rant do skrobania masła

Po rozpakowaniu prezentu link do całego wpisu “Na bazar z centymetrem” »

Ostrzałka do noży Smith’s recenzja

Kupiłem sobie fajny ostry nóż :) pochwalę się nim za trochę jak go poznam dokładnie. Teraz pokażę ostrzałkę jaką zaproponował mi sprzedawca tegoż noża. Sklep gdzie kupowałem jest niewielki, ale liczba modeli noży tam dostępnych to tak na oko grubo ponad tysiąc, może nawet i dwa tysiące. Co prawda noży kuchennych jest w tym sklepie tylko jedna wielka szafa, ale gość wie czym handluje (ma same noże i akcesoria do nich w ofercie).

ostrzalka do noży  smith'sRozmawiałem z nim o systemowej ostrzałce do noży (System Lansky prętowa) polecanej przez Atrię i stwierdził krótko do długich noży np. szefa kuchni się nie nadaje (Atria też zwróciła na to uwagę). Ponadto 20 stopni rozwarcia to za wiele dla noża kuchennego którego ostrze ma zazwyczaj kąt ostrzenia 15 góra 17 stopni. Przemodelowanie ostrza jest kiepskim pomysłem bo w kuchni potrzeba ostrego smukłego ostrza a nie ostrza bojowego, odporniejszego na twarde elementy o szerszym kącie ostrzenia, przy którym bardziej liczy się siła niż finezja.

Przekonał mnie, zaproponował tańszą ostrzałkę której mówi że sam używa.

To wręcz kobieca ostrzałka bo nie wymaga wcale siły przy ostrzeniu noży to był dobry wybór. Jest skuteczna w ciągu jednego popołudnia wszystkie noże w domu stały się bajecznie ostre bez większego wkładu pracy niż w krojenie. Naprawdę wystarczy przeciągnąć tylko z 10 razy i nóż robi się ostry zachowując właściwy kąt ostrza.

Jak ostrzałka działa zobaczycie link do całego wpisu “Ostrzałka do noży Smith’s recenzja” »

Termometr do piekarnika

Miałem wielki problem z moją kuchnią Zanussi ZCG564G nie posiada ona termometru w piekarniku. Mała rzecz a taka upierdliwa że głowa mała. Bez termometru jak bez ręki gdy trzeba coś upiec a nie tylko podgrzać czy zapiec.

Serwis stwierdził że do tego modelu kuchni gazowej drzwi z termometrem nie produkują. Kombinowałem jakby kuchenkę przerobić jak umieścić sondę w piekarniku, gdzie powiesić wyświetlacz, aż wpadł mi w oko taki drobiazg na alledrogo.

Termometr do piekarnika

WOW tego mi było potrzeba zwykły analogowy termometr do 300 stopni, jak znalazł do piekarnika. Co prawda opisują go że do wędzarni i do grilla, ale w piekarniku kuchenki też się doskonale sprawdza. Za link do całego wpisu “Termometr do piekarnika” »

Kuchnia Zanussi ZCG564G – recenzja

ZANUSSI ZCG564G

fot. producenta

Kupiłem sobie taką kuchnię jakiś czas temu i jestem średnio zadowolony głównie z powodu kiepskiej ergonomii.

Niby to trochę fajniejszy model bo z iskrownikami i odcinaniem dopływu gazu w przypadku zalania, gazowym grillem od góry, sporym piekarnikiem ale…

Zapalanie działa bardzo różnie. Czasem bez problemu a czasem pstryka i pstryka i pstryka a na koniec potrafi buchnąć. Odnoszę wrażenie że jak ciśnienie gazu jest większe to ma problem z zapalaniem, a jak mniejsze to problem znika. Na starej kuchni nie było takich problemów z wahaniami ciśnienia gazu. Jako że mieszkam w kamienicy to nie posiadam własnego reduktora i nic z tym nie mogę zrobić.

Drugim problemem był link do całego wpisu “Kuchnia Zanussi ZCG564G – recenzja” »