Smażona kaszanka w plastrach

Coś ten szpital ze mną zrobił, patrzę na fotkę i zamiast dać tytuł „Twarde męskie śniadanie” staram sobie przypomnieć mojego dziadka na początku lat 70-tych.

Ni diabła nie pamiętam, choć podobno dzień w dzień, co rano po piątej dziadek jadł smażoną kaszankę na śniadanie, a ja razem z nim. Kurcze nie pamiętam tego a szkoda bo ciekaw jestem czy za każdym razem to była taka sama kaszanka. Czy może to była kaszanka smażona w plastrach jak poniżej, czy kaszanka smażona w panierce, a może tak najprościej kaszanka rozdyźdana po całej patelni. Wiem jedno nie była to kaszanka z udziwnieniami, dziadek lubił proste potrawy. Nie wiedzieć czemu, ale sądzę że to była kaszanka zrobiona na kaszy jęczmiennej. Jak inaczej wytłumaczyć że kaszanka na kaszy gryczanej mi nie smakuje, jak przyzwyczajeniem z dzieciństwa?

#szynka w granulkach na #śniadanie smażona w plastrach #smalec #prostejedzenie #kaszana #nakarmgrubasa

Zdecydowanie lubię lubią jęczmienną kaszankę z grubej kichy, zwłaszcza jak się ją dobrze wysmaży i kiszka staje się chrupiąca. Nie ma w tej potrawie chyba nic gorszego niż kiszka która jest taka gumowa i nie do pogryzienia.

Taka kaszanka pasuje na proste śniadanie z chlebem jak i na szybki obiad z kartoflami i sałatą w śmietanie.

Przepis na smażoną kaszankę w talarkach jest prosty aż do link do całego wpisu “Smażona kaszanka w plastrach” »

Pyszne racuchy

Wyobraźcie sobie że przez ponad 30 lat nie lubiłem racuchów.

Jest to zatrważające jak zła kuchnia w dzieciństwie rzutuje na dorosłego człowieka. Moja Matka robiła często „racuchy” a poza nimi nie było co jeść. Problem z jej racuchami był tylko jeden, były ohydne – takie śmierdzące drożdżami podeszwy. Zamiast zrobić wszystko jak trzeba, dać czas zaczynowi i ciastu racuchowemu na wyrośnięcie Matka sypała więcej drożdży i zanim drożdże zaczęły pracować już je smażyła.

Dziś opiszę jak zrobić pyszne racuchy które mają chrupiącą skórkę i mięsisty środek.

racuchy-z-rodzynkami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Smażenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji 5
  • Kalorie: 740 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Pyszne racuchy” »

Duszone kacze udka w winnej marynacie

Jak pisałem kiedyś, otrzymałem zaproszenie na degustację wina, ale nie mogłem się na niej pojawić. brunello di montalcino uggiano

Najwyraźniej mnie polubili w Żabce, bo skoro nie byłem na degustacji to przysłali mi wino Brunello di Montalcino Uggiano do domu, za co w pas się kłaniam ;).

A skoro mam gustownie wyglądające wino to pasowało by zrobić coś „wytworniejszego” do jedzenia. Siedziałem i dumałem ze 2 tygodnie co lepsze do tego wina, czy przyrządzić jakiegoś zajączka czy kaczusię, a może by tak gąskę…

Czas płynął, wino stało… normalnie stres blogera. Ujmując twitterowo #problemypierwszegoswiata

Zdecydowałem się na duszoną kaczkę w winie ze złotym serem pleśniowym, ale niespodziewanie Kuchcia postawiła weto :(

Jako że jestem facet to umiem postawić na swoim :/ Z kaczki zrobiłem udka, a zamiast sosu z wina marynatę. Udka kaczki wyszły smaczne, ale ten sos…. Cóż trudno nie będę skromny, sos wyszedł mi najlepszy ze wszystkich jakie przyrządzam od 30 lat. Nie często jestem w pełni dumny z moich kulinarnych dokonań, ale ten sos wyszedł mistrzostwo świata. Tak myślę czemu akurat ten sos wyszedł taki boski? skoro to tylko wino, śmietana, kaczka i trochę rozmarynu. Najwyraźniej właśnie to wino doskonale pasuje do kaczki w śmietanie i tyle. Innego wytłumaczenia nie znalazłem.

Jak Kuchcia usłyszała że ten sos to orgazm w płynie to….

Zdradzone kobiety są nieobliczalne. Co prawda bęcków za zdradę z sosem nie dostałem, ale chłodem wiało przez dłuższy czas.

duszona kaczka w sosie śmietanowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 30 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Duszenie: 90 minut
  • Czas ogółem: 2 godziny
  • Ilość porcji 3

Składniki: link do całego wpisu “Duszone kacze udka w winnej marynacie” »

Sznycel ziemniaczano buraczany ze szpinakiem

Znowu w lodówce się pojawiły pojemniczki z ugotowanymi kartoflami, więc czas na kolejny pomysł ziemniaczany. Dalsza inspekcja lodówki wykazała garstkę buraków i krzaczki szpinaku domagające się przetworzenia. Idąc po najmniejszej linii oporu postanowiłem zrobić proste i szybkie danie czyli sznycle jarskie. Co prawda pierwsze sznycle jarskie jakie pamiętam matka robiła z ugotowanego ryżu, ale nazwa sznycel jarski jest dość uniwersalna ;)
Powstałe w tym przepisie sznycle stanowią ciekawą bazę np. do klopsików w sosie pieczarkowym.

ciasto na sznycel kartoflano buraczany ze szpinakiem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 10 minut
  • Czas ogółem: 20 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 200 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Sznycel ziemniaczano buraczany ze szpinakiem” »