Leniwe pierogi

Co jakiś czas znajduję w lodówce pojemniczki z końcówką ugotowanych kartofli. W odróżnieniu od pozakuchennych rzeczy te wiem skąd się generują, zostają z obiadów :)

Mam kilka patentów do zużywania takich miseczek wypełnionych w różnym stopniu, najczęściej odsmażam z różnymi dodatkami jak ser zółty, wędlina, jajka. Jednak czasem robię z nich kopytka albo leniwe jak dziś. Dobre leniwe ociekające masłem i chrupiąca bułeczką… słodziutkie i delikatne w smaku, pyszności normalnie.

Istnieją tacy co twierdzą że prawdziwe pierogi leniwe są bez kartofli (sam ser i mąka) bo kartofle + mąka to już kopytka, ale „co kraj to obyczaj” tak więc niech sobie gadają takie androny ;) U mnie w domu pierogi leniwe od kopytek różnią się obecnością sera a nie kartofli. Tak samo absurdalna wydaje mi się czasem spotykana nazwa kluski leniwe, szkoda że makaronem Leniwych nie nazwą. Dobra koniec mądrzenia przejdźmy do zagadnienia jakim jest „Jak zrobić dobre leniwe pierogi”.

Przepis poniżej to klasyk bez udziwnień typu rodzynki, marchewka i bóg wie co tam jeszcze do leniwych dają natchnieni kucharze.

Leniwe pierogi z zasmażaną bułką tartą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 20 minut
  • gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 415 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Leniwe pierogi” »

Ziemniaki z musztardą

Buszując w bibliotece rolniczej znalazłem książkę „Nowy, Wyborny i Najtańszy Kucharz” z 1842 roku. Ciekawa książka prezentująca potrawy z kartofli. Jako że przeglądanie książki kucharskiej samo w sobie niewiele daje przygotowałem na szybko jeden z przepisów. Co prawda nadal nie jestem do końca pewny czy autor pisząc musztarda miał na myśli musztardę czy mieloną gorczycę (spotkałem się z wymiennym użyciem tych produktów) ale tak czy inaczej kartofle smakowały zupełnie inaczej, smak był ostrzej, trochę kwaśno zarysowany zaś konsystencja zdecydowanie gładsza.

Ziemniaki z musztardą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Staropolska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • gotowanie: 20 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 4
  • Kalorie: 215 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Ziemniaki z musztardą” »

Dynia z pieczarkami i cebulą

Dziś to całkiem wegetariański obiad był. Pieczarki ze złotą cebulą i słoneczna dynia uduszone razem. Miały być jeszcze tam wrzucone pomidory ale się nie zmieściły i dobrze! Z powodu braku pomidorów doskonale się komponowały z brukselką. Generalnie podziękowania dla arbuzowedaiquiri za pomysł na duszoną dynię z pieczarkami. Najgorsze w tym przepisie jest krojenie dyni, kroi się i kroi a końca nie widać.

Duszenie dyni z pieczarką i cebulą w rondlu[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 25 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie:  165 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Dynia z pieczarkami i cebulą” »

Duszona dynia na ostro

Tydzień dyni dzień kolejny. Dziś proponuję dynię na kwaśno – ostro, doskonale pasuje jako dodatek obiadowy np. do odsmażanych w talarkach ziemniaków i gotowanego mięsa.

Natchnienie aby zrobić z dyni dodatek do obiadu spadło na mnie nagle, przecież nie muszę robić wyłącznie dań głównych z dyni. Szybkie wertowanie sieci wskazało inspirujący przepis. Jak to zwykle ja nie trzymałem się ściśle bo i po co? Kuchnia dla mnie to miejsce na swobodną kreację, można miksować składniki do woli.

Duszona dynia na ostro

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Duszenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 100 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Duszona dynia na ostro” »