Drugie śniadanie na słodko

Trochę starsze zdjęcie z instagrama wygrzebałem, ale to naprawdę jest świetna kompozycja smakowa (choć jej nie widać na tej marnej fotce z telefonu)

Sposób przyrządzenia tej przekąski jest na poziomie pięciolatka i zresztą napewno by mu smakowała. Chyba zapasę na amen moje wnuki jeśli się kiedyś pojawią :)

Wracając do rzeczy potrzebujesz herbatników miodu i śmietany a potem zostaje tylko zrobić 3 kroki:

  1. pierwszy herbatnik pierwsza połowa wzdłuż smarujemy miodem
  2. pierwszy herbatnik druga połowa wzdłuż smarujemy śmietaną (osiągamy dwa paski obok siebie)
  3. nakrywamy drugim herbatnikiem lekko dociskamy

2 śniadanie #kawa i #herbatniki z miodem i śmietaną #foodporn #breakfast #coffe #biscuit #honey #cream

Generalnie do tak przygotowanych link do całego wpisu “Drugie śniadanie na słodko” »

Tost z bułki

Rano zachciało mi się tosta :) Ponieważ chleb tostowy się skończył kilka dni temu zastosowałem wypróbowany już wiele razy patent na tost z serem. Zamiast pieczywa tostowego wziąłem kajzerkę nafaszerowałem wędliną, żółtym serem i lu do tostera :D

Kto powiedział że #tost na #śniadanie musi być z pieczywa tostowego? #breakfast #foodporn

Kto powiedział że tost na śniadanie musi być z pieczywa tostowego?

Taki tost z bułki to się zawsze udaje. Co prawda gorąca chrupiąca skórka bułki jest trochę twardsza niż ta z chleba tostowego, ale naprawdę różnica jest aż tak wielka ;)

Ja zazwyczaj do środka wkładam tylko żółty ser i jakąś szynkę czy golonkę prasowaną, kuchcik za to smaruje jeszcze masłem.

Doskonale mi dziś ten tost smakował z ubiegłoroczną doskonałą dynią w occie, której uchowały się jeszcze 2 słoiczki choć niebawem będzie już nowa!

Warto trochę kajzerkę najpierw przygnieść, żeby potem toster łatwiej dało się zamknąć.

 

Omlet z boczkiem i natką

Jeden z najlepszych smaków jakie pojawiają się w mojej kuchni to smażony wędzony boczek. Nie ma co wymyślać czemu tak jest, po prostu tak to na mnie działa. Aromat smażonego boczku jest w stanie wyrwać mnie z zadumy, spania, uczenia się i dopóki nie zasmakuję boczusia nie będzie mi dane zająć się czym innym.

To przekleństwo zwłaszcza jak późnym wieczorem (po mojej drugiej kolacji) tuż przed snem Kuchcik zacznie sobie robić kolację z boczkiem….

GGGRrrrrr już po spaniu…. Oczywiście smażony boczek można przyrządzić na wiele sposobów, oto jeden z nich ostatnio wypróbowywany „Wędzony boczek w omlecie”
omlet z wędzonym boczkiem i natką[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 8 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji 1
  • Kalorie: 600 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Omlet z boczkiem i natką” »

Domagam się słońca

Wioooosnooo hooop hop tutaj przybywaaaaj

zakalec

Co za wiosna, co krok to porażka. Piekę ciasto to wychodzi spaleniak albo największy zakalec w europie (ten powyżej). Jak chce coś na bloga wstawić to wychodzi takie sobie, niewarte pokazania. Uff ulżyłem sobie bo ostatni tydzień w kuchni jakoś nie wyszedł.

Nie wiem jak wy się ratujecie przed tą wiosenną szarzyzną ale mnie już powoli pomysłów brak. Co prawda nie poddaję się i np. dziś ćwiczyłem odradzające koreczki na drugie śniadanie, ale chce mi się już takiej wiosennej zieleni, słońca, zapachu ziemi i przechwałek wróbli.

zakalec korki

Póki co to za słońce robi radosna zeszłoroczna link do całego wpisu “Domagam się słońca” »