Przecier jabłkowy

Zdecydowanie warto w spiżarni mieć przecier jabłkowy. Ja go zazwyczaj używam do babeczek, deserów, naleśników lub do szarlotki. Czasami jak sam nie wiem na co mam chęć, otwieram sobie mały słoiczek z jabłkami i raduję podniebienie takim aromatycznym musem. Proste jedzenie jest zazwyczaj najlepsze.
Papierówki zielone jabłka[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwory
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 35 minut
  • Ilość porcji: 10
  • Kalorie: 115 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Przecier jabłkowy” »

Syrop z cukru (simple syrup)

Moje syropy cukrowe (jasny i ciemny) bardzo ładnie się prezentują zaraz po zrobieniu.

Simple syrup czyli syrop cukrowy
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwór
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 1 minuta
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 6 minut
  • Ilość porcji: 2 słoiczki

To prosty i mało ciekawy przepis, ale syrop cukrowy to często pojawiający się składnik drinków i deserów. Można śmiało go określić jako podstawowy składnik stojący na półce w spiżarni. Nie ma sensu przygotowywać go za każdym razem gdy jest potrzebny skoro może postać bez szkody dla smaku.

Ja osobiście do swoich zabaw kulinarnych zawsze mam pod ręką dwa rodzaje syropu cukrowego zwykły i z ciemnego cukru. Ciemny syrop cukrowy czasem używam jako tani substytut syropu klonowego, choć oczywiście brak mu „klonowego” aromatu ale ma własny.

Składniki na syrop z cukru: link do całego wpisu “Syrop z cukru (simple syrup)” »

Kwaszone ogórki – mój pierwszy raz

Tak mnie naszło sezonowo aby sobie ogórki kwaszone postawić :) Wymyśliłem że zrobię z tego fotonowelę aby utrwalić proces kwaszenia ogórków.

Twarde ogórki do kwaszenia

Ogórki kwaszę w garnku glinianym (trzylitrowym). Do garnka weszło słabe 2 kilo ogórków gruntowych (kupionych na bazarze pod halą Mirowską) i prawie 2 litry wody (przegotowanej oligoceńskiej) z solą.

Wodę do kwaszenia ogórków posoliłem łyżka stołowa soli na litr wody, użyłem link do całego wpisu “Kwaszone ogórki – mój pierwszy raz” »