Najszybszy placek kukurydziano pszenny

W gazecie znalazłem przepis na chleb z mikrofalówki. Pomyślałem idiotyzm jakiś, ale skoro zajmie 10 minut to przetestuję i napiszę do redakcji jaką porażkę puścili do druku.

Zrobiłem ten niby chleb zgodnie z przepisem jedynie proszku do pieczenia dałem o połowę mniej i wyszedł placek UFO. Spróbowałem i odpuściłem redakcji. Oczywiście do chleba ma się to nijak ale jak się podrasuje  to będzie dobry przepis (poniżej) na „natychmiastowe coś” dla niespodziewanych gości. Piszę „coś” bo trudno mi zaklasyfikować to co wyjąłem z mikrofali,ani to pieczone ani gotowane za to smak i konsystencję ma gdzieś  pomiędzy omletem a biszkoptem. Coś jest całkiem przyjemne w smaku.

Kluczowy atut tej potrawy to prostota i błyskawiczny czas przyrządzenia (poniżej 10 minut).

Placek kukurydziano pszeniczny - ufo[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza :)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • mikrofalowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie: 120 kcal/porcja

Składniki:

  • mąka kukurydziana 6 dag
  • maka pszenna 6 dag
  • mleko 100 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • olej 2 łyżki
  • sól czubek łyżeczki

Placek pszenno kukurydziany

Przepis:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu odpornym na mikrofale. Po czym wstawiamy do mikrofalówki i mikrofalujemy 5 minut przy 800 watach.

Placek należy podawać z dżemorem, konfiturą czy jakimś kremem bo wychodzi dość suchy.

Ciasto podczas mikrofalowania podwoiło objętość. Piekłem w żaroodpornym naczyniu o średnicy 22 centymetry wyrosło na 3 cm. Nie próbowałem ale następnym razem dorzucę do ciasta jakiś pestek, mielonych orzeszków bo brakowało ich tym razem.

Placek kukurydziano pszeniczny

Porady:

Podobno można mikrofalować 3 minuty przy 1000 W.

Translate
In the newspaper, I found a recipe for bread with microwave. I thought some idiocy, but since it will take 10 minutes to test and write to the editor that they let fail to print. I made this kind of bread according to the recipe (baking powder gave about half) and the cake came out a UFO. I tried and gave up the editor. Of course, the bread is to be but this does the Pimp would be a good recipe for „immediate thing” for unexpected guests. I write something because it’s hard to classify what I took out of the microwave, taste and texture somewhere between putting up a sponge omelette. A key issue is the rapid (less than 10 minutes), the time of preparation of this dessert.

    • Nie przepadam za mąką razową choć zdrowsza i dietetyk mi zaleca. Najprawdopodobniej wtedy ciasto by było bardziej „wytrawne” raczej do mięsa by się nadawało niż do dżemu, ale to kwestia gustu. Ja przykładowo miód wolę z razowcem niż białym pieczywem, ale jak dżem to tylko do bułki, no chyba że dżem z żółtym serem to też tylko razowiec.

Skomentuj wg108 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *