Omlet z boczkiem i natką

Jeden z najlepszych smaków jakie pojawiają się w mojej kuchni to smażony wędzony boczek. Nie ma co wymyślać czemu tak jest, po prostu tak to na mnie działa. Aromat smażonego boczku jest w stanie wyrwać mnie z zadumy, spania, uczenia się i dopóki nie zasmakuję boczusia nie będzie mi dane zająć się czym innym.

To przekleństwo zwłaszcza jak późnym wieczorem (po mojej drugiej kolacji) tuż przed snem Kuchcik zacznie sobie robić kolację z boczkiem….

GGGRrrrrr już po spaniu…. Oczywiście smażony boczek można przyrządzić na wiele sposobów, oto jeden z nich ostatnio wypróbowywany „Wędzony boczek w omlecie”
omlet z wędzonym boczkiem i natką[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 8 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji 1
  • Kalorie: 600 kcal/porcja

Składniki:

  • boczek 70 g
  • mleko 2 łyżki
  • smalec 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • natka 1 łyżka
  • sól płaska łyżeczka

Przepis:

wędzony boczek w omlecieDwa plastry boczku obsmażamy na patelni z obu stron. Jeśli nasz boczek jest z tych nowoczesnych „odchudzanych” to smażymy go na smalczyku. Smażymy do czasu aż się zarumieni mocno i w środku będzie gorący.

Jak boczuś już jest rumiano chrupiacy zalewamy go masą omletową i dosmażamy na małym gazie bez mieszania i przekręcania aż się omlet zetnie. Następnie delikatnie zsuwamy wszystko z patelni na talerz i radujemy podniebienie delikatnym omletem z treściwym boczkiem.

Masa na omlet to nic innego jak roztrzepane jajko z mlekiem i solą. W tym przypadku dodałem jeszcze łyżkę pokrojonej dość drobno natki i odrobinę mielonego pieprzu.

Porady:

Jak mamy gruby plaster boczku i wielki płomień pod patelnią to mimo iż będzie rumiany z zewnątrz to w środku boczek może pozostać letni. Warto grube plastry potrzymać na mniejszym ogniu aby ciepło wynikło do środka.

Translate
One of the best flavors that appear in my kitchen is fried bacon. There is no need to invent so this is just me thai it works. The aroma of fried bacon is able to break my reverie, sleep, learning and until they taste the boczusia not given to me to take care of something else.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *