Parówkowa rakieta

Postanowiłem wystartować w konkursie na potrawę dla dziecka organizowanym przez gazetę „Przyślij przepis”. Było to o tyle łatwiejsze że jak większość facetów mam blisko do bycia dzieckiem, więc wiem co by chciało zjeść. Generalnie z braku niebieskiej zastawy ratowałem się groszkiem robiąc zielone niebo, ale co mi tam też fajnie wyszło.

Parówka rakieta

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minuta
  • Gotowanie: 15 minut
  • Czas ogółem: 20 minut
  • Ilość porcji: 1

Składniki:

  • parówka 1 szt
  • makaron spaghetti 20 nitek
  • groszek konserwowy na niebo
  • musztarda, keczup, chrzan, majonez

Przepis:

Parówkę nakłuwamy makaronem spaghetti po skosie nie przebijając na wylot. Można również przekłuć prostopadle i przewlec makaron do połowy wtedy ma się krótsze „strugi gazowe” za to jest ich więcej. Tak przygotowaną parówkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy trochę dłużej (ja o 3 minuty) niż zalecenie producenta spaghetti, po to żeby również klusek zanurzony w parówce się ugotował. Wyjmujemy parówkę i układamy makaron, ozdabiamy musztardą, keczupem itd. Przy niebieskie zastawie zamiast groszku można zrobić gwiazdki z chrzanu lub majonezu.

Porady:

Parówkę można ponakłuwać tylko z jednej strony łatwiej wtedy wsadzić ją do garnka )jak leży po ugotowaniu na talerzu to nie widać różnicy).

Wskazana jest spora dawka cierpliwości przy wkładaniu do garnka żeby makaron spokojnie miękł we wrzątku, inaczej łamie się a nawet potrafi rozerwać parówkę.

Translate
I decided to start in the competition for food for children organized by the newspaper „Przyślij Przepis”. It was so much easier as most of the guys that I’m close to being a child so I know what they would like to eat. In general, the lack of blue tableware saved himself by making green peas sky, but what the hell it came out nice.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *