Aż chce się rzec klasyka bo co innego zrobić ze śliwkami niż placek drożdżowy na rozpoczęcie sezonu? No dobra może nie taki początek śliwek, ale nic w tym roku jeszcze z nich nie robiłem. Placek wyszedł jak na fotce poniżej, pięknie wyrośnięty choć trochę za mało słodki jak dla mnie.
Idąc na łatwiznę użyłem przepisu użyłem przepisu Kuchareczka58 na jej uniwersalne ciasto drożdżowe. Z racji że lubię bardziej słodkie ciasta, jej przepis wzbogaciłem o słodką polewę śmietankową.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: ciasto
- Koszt: 12 zł
- Łatwość: średnie
- Kuchnia: Polska
- Przygotowanie: 25 minut
- Pieczenie: 50 minut
- Czas ogółem: 1 godzina 15 minut
- Ilość porcji: 20
Składniki ciasto:
- mąka tortowa 500g
- śliwki węgierki 200g
- torebka suszonych drożdży 7g
- jajko 1
- cukier 6 łyżek
- mleko 2% 200 ml
- woda 2-3 łyżki
- masło 3 łyżki
Składniki kruszonka i polewa:
- mąka tortowa 4 łyżki
- cukier 5 łyżek (dwie kruszonka i trzy polewa)
- masło 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżka
- śmietanka 18% 200 ml
Przepis:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Na szybkensa w ciepłym pomieszczeniu wystarczy 5 – 10 minut rośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie szybko choć delikatnie zagnieść ciasto. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem blasze. Ułożyć na wierzchu przekrojone na pół śliwki (skórką do ciasta) i posypać kruszonką. Zostawić do wyrośnięcia 15 – 20 minut (ciasto podwaja swoją objętość). Moja blacha ma 25 x 25 x 8 cm i ciasto po wyrośnięciu ją wypełniło.
Kruszonka:
Ja robię ją podczas pierwszego rośnięcia ciasta. Roztopione (ale niezbyt ciepłe) masło mieszamy z 2 łyżkami cukru, następnie wolno mieszając dosypujemy mąkę.
Po wyrośnięciu placek wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 50-60 minut. Stopień upieczenia można badać za pomocą patyczka. Po przestudzeniu pociąć na kawałki. Lubiącym słodycz w większej ilości bezpośrednio przed podaniem polać placek drożdżowy polewą śmietankową.
Polewa:
Śmietankę w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z 3 łyżkami cukru i łyżką cukru waniliowego.
Porady:
Przy ilości cukru z przepisu wychodzi delikatnie słodkie ciasto coś jak trochę słodsza chałka.
Jeśli nie chcemy tragedii przekrojone śliwki zawsze na ciasto kładziemy skórką w dół.
Sól zawsze sypiemy z dala od drożdży bo je zabija i ciasto nie rośnie.