Placki z dyni

Pierwsza potrawa jaką zrobiłem w tygodniu dyni (wczorajszy sok dyniowy trudno do potraw zaliczyć) to pyszne delikatne placki z dyni. Jeżeli dynia jest słodka to placki praktycznie nie wymagają żadnych dodatków, no chyba że ktoś jak ja kocha cukier to wtedy dodajemy słodkie dodatki. Ja początkowo aby nie zmieniać sobie „dyniowego smaku” dosłodziłem syropem cukrowym, jak ktoś woli to cukier puder też się sprawdzi.

Placki z dyni i syrop cukrowy[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 15 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 460 kcal/porcja

Składniki:

  • dynia 2 szklanki (wiórki z sokowirówki)
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • jajko 1 szt.
  • mleko
  • olej 2 łyżki (do ciasta)
  • sól płaska łyżeczka

Placki z dyni wzbogacone dżemem

Przepis:

Przetartą, odwirowaną dynię mieszamy z mąką i jajkiem, solimy. Dodajemy tyle mleka żeby uzyskać gęstą masę (trochę gęstszą niż na placki ziemniaczane). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niezbyt wielkim ogniu. Płomień dobieramy tak żeby placki się smażyły ale nie paliły. Moja dynia była dość słodka i szybko cukier się karmelizował, a od tego już tylko krok do gorzkości :(.

Placki są bardzo puszyste i smaczne, zarówno ciepłe jak  i na zimno.

Porady:

Ciasta na placki nie dosładzamy żeby się nie przypalało.

Translate
The first dish I did a week of pumpkin (pumpkin juice yesterday’s difficult to include food) is delicious delicate pumpkin pancakes. If it is sweet pumpkin pies are virtually no extras, no unless someone like me loves sugar, then add the sweet extras. I initially do not change, „pumpkin flavor” dosłodziłem sugar syrup, as you prefer the powdered sugar in check too.

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *