Przecier jabłkowy

Zdecydowanie warto w spiżarni mieć przecier jabłkowy. Ja go zazwyczaj używam do babeczek, deserów, naleśników lub do szarlotki. Czasami jak sam nie wiem na co mam chęć, otwieram sobie mały słoiczek z jabłkami i raduję podniebienie takim aromatycznym musem. Proste jedzenie jest zazwyczaj najlepsze.
Papierówki zielone jabłka[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwory
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 35 minut
  • Ilość porcji: 10
  • Kalorie: 115 kcal/porcja

Składniki:

  • jabłka 2 kg
  • cukier 10 łyżek
  • cynamon
  • goździk 2 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis:

Jabłka myjemy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki lub kostkę. Do garnka nalewamy odrobinę wody i wrzucamy jabłka. W zależności od słodyczy jabłek i gustu dosypujemy cukier więcej lub mniej. Dodajemy goździki w całości, cynamon i cukier waniliowy. Dusimy na małym ogniu często mieszając. Jabłka dusimy do czasu aż się rozpadną, przekładamy gorące do słoików, zakręcamy pokrywki i stawiamy do góry nogami żeby się zassały.

Porady:

Moim zdaniem na przecier lepsze są kwaśne jabłka np. antonówki.

Im drobniej pokrojone jabłka tym szybciej się uduszą.

Cukier można zastąpić miodem.

Translate
Definitely worth it in the pantry have apple puree. I usually use it for cupcakes, desserts, pancakes or apple pie. Sometimes when I do not know what I feel, I open a jar of the apple, and I rejoice that aromatic palate mousse. Simple food is usually the best.

Jeden komentarz do “Przecier jabłkowy

  1. Pingback: Szybka szarlotka dla mamy | Lukrecjusz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *