Leniwe pierogi

Co jakiś czas znajduję w lodówce pojemniczki z końcówką ugotowanych kartofli. W odróżnieniu od pozakuchennych rzeczy te wiem skąd się generują, zostają z obiadów :)

Mam kilka patentów do zużywania takich miseczek wypełnionych w różnym stopniu, najczęściej odsmażam z różnymi dodatkami jak ser zółty, wędlina, jajka. Jednak czasem robię z nich kopytka albo leniwe jak dziś. Dobre leniwe ociekające masłem i chrupiąca bułeczką… słodziutkie i delikatne w smaku, pyszności normalnie.

Istnieją tacy co twierdzą że prawdziwe pierogi leniwe są bez kartofli (sam ser i mąka) bo kartofle + mąka to już kopytka, ale „co kraj to obyczaj” tak więc niech sobie gadają takie androny ;) U mnie w domu pierogi leniwe od kopytek różnią się obecnością sera a nie kartofli. Tak samo absurdalna wydaje mi się czasem spotykana nazwa kluski leniwe, szkoda że makaronem Leniwych nie nazwą. Dobra koniec mądrzenia przejdźmy do zagadnienia jakim jest „Jak zrobić dobre leniwe pierogi”.

Przepis poniżej to klasyk bez udziwnień typu rodzynki, marchewka i bóg wie co tam jeszcze do leniwych dają natchnieni kucharze.

Leniwe pierogi z zasmażaną bułką tartą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 20 minut
  • gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 415 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Leniwe pierogi” »