Ser biały imbirowy

Najlepsze smaki wychodzą ot tak, bez przygotowanie i planowania. Weźmy dzisiejsze drugie śniadanie. Sam nie wiedziałem co bym zjadł, mięsa nie…, słodyczy nie…, hardkor jakiś… pomysłu żadnego. Skoro tego nie, tamtego też nie, został ser biały. Tylko z czym by tu go zmieszać? Kupując rano chleb w oko wpadł mi imbir, a że doś dawno go już nie miałem więc go kupiłem.  Imbir okazał się rewelacyjny w połączeniu z białym serem. Po dodaniu  czosnku taki ser stał się bardzo odświeżającym a zarazem delikatnie ostrym dodatkiem do pieczywa.

Kanapka z serem imbirowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 90 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Ser biały imbirowy” »

Rokpol z arbuzem

Kurcze niecierpliwy jestem jeszcze nie skończona mechanika bloga a ja już nie mogę wytrzymać żeby się pochwalić kolejnym śniadaniem. Tak mam, jak coś mnie rusza to działam. Może dzisiejsze odkrycie nie jest tak epokowe jak połączenie śledzia z białym serem ale naprawdę jest cudownie smaczne.Kanapka rokpol z arbuzem

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Kanapka
  • Koszt: 2 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 11 minut
  • Ilość porcji: 1

Dietetyk kazali mi jeść zaraz po wstaniu (do 30 minut) to i się słucham. Wyciągam dziś rano z lodówki co się da aby zrobić śniadanie, ale tak jakoś na nic ochoty nie mam. Dopatrzyłem się dobrze wysezonowanego rokpola, z pewnym poczuciem winy (wszak ser pleśniowy w mojej diecie jest zakazany) zostawiłem go na stole. Aby ulżyć grzechom dobrałem arbuza (choć to owoc, a nie zalecane warzywo). Chyba tylko chleb wieloziarnisty spełnia zalecenia diety ale co mi tam i tak w grudniu ponoć koniec świata.

Co mnie uwiodło w tym zestawieniu? Pierwsza kanapka goły chleb z serem (bez arbuza) była za sucha, więc zacząłem podgryzać do niej arbuza i BUM stało się to było to, nowy smak!

Sprawdźcie sami.

Składniki: link do całego wpisu “Rokpol z arbuzem” »