Półkruche ciasteczka z imbirem

Od jakiegoś czasu mnie męczyło że zjadłbym ciasteczka… Te sklepowe jakieś nudne i drogie, fajnej cukierni nie mam żadnej w pobliżu, ani po drodze do fabryki… Rad nie rad trzeba było samemu* coś na szybkensa upiec, w końcu nie ma to jak smak własnych ciasteczek :) Przepis praktycznie z czapki wziąłem i po raz kolejny się udało zrobić fajne ciacha. Smakowite szczególnie jeśli ktoś lubi spód od szarlotki bo ciasteczka (zwłaszcza te z dżemorem) mają zbliżony do niego smak.

ciastka półkruche z imbirem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 9 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Pieczenie: 35 minut
  • Czas ogółem: 50 minut

Składniki: link do całego wpisu “Półkruche ciasteczka z imbirem” »

Ser biały imbirowy

Najlepsze smaki wychodzą ot tak, bez przygotowanie i planowania. Weźmy dzisiejsze drugie śniadanie. Sam nie wiedziałem co bym zjadł, mięsa nie…, słodyczy nie…, hardkor jakiś… pomysłu żadnego. Skoro tego nie, tamtego też nie, został ser biały. Tylko z czym by tu go zmieszać? Kupując rano chleb w oko wpadł mi imbir, a że doś dawno go już nie miałem więc go kupiłem.  Imbir okazał się rewelacyjny w połączeniu z białym serem. Po dodaniu  czosnku taki ser stał się bardzo odświeżającym a zarazem delikatnie ostrym dodatkiem do pieczywa.

Kanapka z serem imbirowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 90 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Ser biały imbirowy” »