Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?

Ostatnia szarlotka (z powodu złych jabłek) to mi taka porażka w smaku wyszła, że lepiej nie trzeba :/

Miała być pyszna i wspaniała a wyszło byle co. Po pierwsze jeśli sprzedawca wam będzie wciskał kit że jabłka Champion nadają się na szarlotkę lub przecier jabłkowy to dajcie mu bana :> Ja dałem się zwieść i właśnie przestałem chodzić do jednego z warzywniaków, niech nie wciska mi kitu jak nie ma tego co potrzebuję. Nie wiem ile wytrzymam ale przed latem nie zamierzam się tam pojawić.

Brak-naklucia-ciasto-szarlotki

link do całego wpisu “Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?” »

Dziadka smalec pychota

Ze smalcem sprawa jest prosta i zarazem nie taka prosta :D
Przykładowo Olga Smile proponuje smalec z mielonej słoniny co dla mnie jest barbarzyństwem, bo co to za skwarki niby z niego są? Przyznaję że wędzonka którą Olga dodaje całkiem ładnie aromatyzuje smalczyk.

Ja jednak preferuję smalec ze słoniny czysty, tylko ze skwarkami, zwłaszcza na ciemnym ziarnistym chlebie, dobrze posolony z plastrem cebuli. Jednak najlepsze na świecie są świeżutkie skwareczki, takie dość wysmażone prosto z rondla, lekko parzące w usta i ten ich aromat jaki się z nich wydobywa. Robiąc smalec stoję nad kuchnią kładę skwarki widelcem na chleb solę i amam. Każdy kęs to nowy nabór skwarek na chleb… nieziemskie pyszności. Takie gorące skwarki przebijają w smaku prawie wszystko.

Ostatnio jak robiłem smalec to przyrządziłem sobie kanapkę z takim skwarkami i konserwowym ogórasem z myślą zrobię fotki wrzucę na bloga. Kurcze jak ciężko się ten zestaw fotografowało… aromat przyzywał, ślinianki pracowały… poległem i kolejne fotki muszą poczekać bo model został zjedzony :)

Przepis poniżej jest na smalec dziadkowy, też całkiem dobry.

smalec podczas wytapiania[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwory
  • Koszt: 10 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Smażenie: 30 minut
  • Czas ogółem: 45 minut

Składniki: link do całego wpisu “Dziadka smalec pychota” »

Pieczone jabłko w 4 minuty

Wracając z gdańska przeziębiłem się okropnie :( W takim stanie to ani jeść się nie chce ani tym bardziej gotować. Jednak aby zdrowieć trzeba coś przepchnąć przez gardło, najlepiej ciepłe i dość wilgotne. Niby dobrze się sprawdzają zupy w takim stanie (była żytnianka i szczawiowa) ale ile to można chliptać łyżką? Postanowiłem że coś gęstszego się sprawdzi lepiej. Postawiłem na duszone jabłko, tyle że w mikrofali bo nie mam siły patelni z piekarnika wyciągać. Nie przepadam za mikrofalówką i twierdzę że nie da się w niej gotować co najwyżej można w niej coś zagrzać, ale do takich akcji jest rewelacyjna.

Potrawa ma jeszcze jeden plus można ją sobie przygotować bez problemu w większości biur :)

pieczone jablko w mikrofali[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 2 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 160 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Pieczone jabłko w 4 minuty” »

Przecier jabłkowy

Zdecydowanie warto w spiżarni mieć przecier jabłkowy. Ja go zazwyczaj używam do babeczek, deserów, naleśników lub do szarlotki. Czasami jak sam nie wiem na co mam chęć, otwieram sobie mały słoiczek z jabłkami i raduję podniebienie takim aromatycznym musem. Proste jedzenie jest zazwyczaj najlepsze.
Papierówki zielone jabłka[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwory
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 35 minut
  • Ilość porcji: 10
  • Kalorie: 115 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Przecier jabłkowy” »