Ciekawostka z ciśnieniem

Generalnie w temacie diety coś się chyba ruszyło :)

W lipcu waga stała, w sierpniu wręcz trochę przybyło. Niestety WordCamp a raczej dieta wuzetkowa i dieta rumowa podbiły wagę (ponad kilo w słaby tydzień) Podsumowując przez 2 miesiące doszło prawie 2 kilo, zamiast spaść 4 :/

Dobry news jest taki że w ostatnich 2 tygodniach ważę kilogram mniej, czyli sumarycznie znowu od lutego mam 10 kilo zdrowiej ;)

Być może że właśnie tego organizm potrzebował, takiej małej rewolucji w przemianie materii i zamiast stagnacji znów waga zacznie spadać jak na początku diety, ale to dopiero za miesiąc zobaczymy.

Ciekawostką dla mnie było połączenie wykresu ciśnienia z wykresem wagi. Od lipca ciśnienie link do całego wpisu “Ciekawostka z ciśnieniem” »

Omlet z boczkiem i natką

Jeden z najlepszych smaków jakie pojawiają się w mojej kuchni to smażony wędzony boczek. Nie ma co wymyślać czemu tak jest, po prostu tak to na mnie działa. Aromat smażonego boczku jest w stanie wyrwać mnie z zadumy, spania, uczenia się i dopóki nie zasmakuję boczusia nie będzie mi dane zająć się czym innym.

To przekleństwo zwłaszcza jak późnym wieczorem (po mojej drugiej kolacji) tuż przed snem Kuchcik zacznie sobie robić kolację z boczkiem….

GGGRrrrrr już po spaniu…. Oczywiście smażony boczek można przyrządzić na wiele sposobów, oto jeden z nich ostatnio wypróbowywany „Wędzony boczek w omlecie”
omlet z wędzonym boczkiem i natką[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 8 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji 1
  • Kalorie: 600 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Omlet z boczkiem i natką” »

Jajecznica z oliwkami

Szykując nowy wpis odnalazłem zaginione fotki jajecznicy z oliwką której smakiem chciałem się podzielić. Mnie samego zadziwiła tym jak się smakowo skomponowała, raptem tylko 4 składniki i sól a jaki efekt. Tym razem zrobiłem jajecznicę rzadszą, głównie dzięki cebulce duszonej na wolnym ogniu która puściła soki.

Ponieważ jajecznica jest niedoceniana mimo iż to doskonała i bardzo wdzięczna potrawa powstanie kilka wpisów promujących jajecznicę, której nie ukrywam jestem fanem.

dobra jajecznica z oliwkami [starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 239 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Jajecznica z oliwkami” »

Kruche ciasteczka cytrynowe

Sobota i niedziela upłynęły mi pod znakiem kruchych ciasteczek o aromacie lekko cytrynowym.

Ciacha wyszły fajne w smaku, słodkie o delikatnej nucie cytryny w tle. Aromat cytryny nasilał się w miarę leżakowania w puszce. Do zrobienia ciastek natchnęły mnie dwa przepisy z bloga Mała Cukierenka złapałem koncepcję startej skórki cytrynowej zaś przepis na ciastka zaczerpnąłem od Słodkich Fantazji. Sobotnie ciastka strasznie marnie się gniotły, prawdopodobnie z powodu mąki wrocławskiej. Ciasto pękało wcale nie było elastyczne do tego stopnia że musiałem dolać sporo oleju podczas zagniatania żeby cokolwiek z niego wyszło. Niedzielne ciasto gniotło się już poprawnie bo mąka była inna.

kruche ciasteczka ze skórką z cytryny[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Pieczenie: 15 minut
  • Czas ogółem: 25 minut

Składniki: link do całego wpisu “Kruche ciasteczka cytrynowe” »