Pyzocha to taka ciekawa potrawa co ją trudno znaleźć w internecie (a przynajmniej ja nie znalazłem). W sumie to od grzybka w niektórych wariantach różni się tylko sposobem smażenia, jest rozdrobniona a grzybek w całości. Nie należy mylić grzybka z omletem. Omlet jest bez mąki!
Wracając do pyzochy… Ciepłe chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słonawe kawałki to właśnie jest ten smak i konsystencja zapamiętana z dzieciństwa. Pyzocha od zawsze była w moim domu jako niedzielne śniadanie (wymiennie z bułką w mleku). Przepis pochodzi od mojej Babci ale skąd ona go znała tego nikt nie wie. Ba nawet nie ma kogo spytać skoro już ponad 30 lat nie żyje. Pyzocha to proste i szybkie danie, zresztą jak większość które prezentuję na tym blogu, bo kto ma teraz czas gotować.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Przekąska
- Koszt: 4 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Polska
- Przygotowanie: 5 minut
- Smażenie: 5 minut
- Czas ogółem: 10 minut
- Ilość porcji: 1
- Kalorie: 590 kcal/porcja
Składniki: Czytaj dalej