Pyzocha

Pyzocha to taka ciekawa potrawa co ją trudno znaleźć w internecie (a przynajmniej ja nie znalazłem). W sumie to od grzybka w niektórych wariantach różni się tylko sposobem smażenia, jest rozdrobniona a grzybek w całości. Nie należy mylić grzybka z omletem. Omlet jest bez mąki!

Wracając do pyzochy… Ciepłe chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słonawe kawałki to właśnie jest ten smak i konsystencja zapamiętana z dzieciństwa. Pyzocha od zawsze była w moim domu jako niedzielne śniadanie (wymiennie z bułką w mleku). Przepis pochodzi od mojej Babci ale skąd ona go znała tego nikt nie wie. Ba nawet nie ma kogo spytać skoro już ponad 30 lat nie żyje. Pyzocha to proste i szybkie danie, zresztą jak większość które prezentuję na tym blogu, bo kto ma teraz czas gotować.

Pyzocha z trzema dżemami winogronowym, truskawkowym, brzoskwiniowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 590 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Ciasto z dyni

Udało mi się zrobić to pyszne ciasto z dyni nawet bez jakiś specjalnych zawirowań, tylko temperatura szalała mi w piekarniku bo używałem nowego termometru. Robiąc ciasto z dyni bazowałem na marchewkowym cieście od faceta na talerzu i drugim też marchewkowym od evenki.

Samo ciasto wyszło ładnie upieczone i dość mokre w środku. Prawdopodobnie ciasto lepiej by wyrosło jakbym trzymał się źródłowych przepisów i dał więcej proszku do pieczenia czy sody, ale spulchniacze gryzą mnie w gardło. Jako że lubię kleiste ciasta to jestem zadowolony z tego co wyszło. To pierwsza potrawa z dyni co smakuje Kuchcikowi, bo w sumie tej dyni prawie nie czuć, przejęła aromat przypraw.

Wyszedł okrągły stosunek wagi do ceny, 13 zł za 1,3 kilograma. Muszę teraz upiec  jeszcze kruche ciasteczka bo herbatniki w sklepie po 16 zł/kg a schodzą u mnie szybciutko.

Ciasto z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 13 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 40 minut
  • Pieczenie: 45 minut
  • Czas ogółem: 85 minut
  • Ilość porcji: 20
  • Kalorie: 225 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Żurek – najprostsza zupa

Wrzucam fotkę wczorajszego obiadu, bez rozważania nad tym czym jest żurek a czym barszcz bo to niełatwy temat (kiedyś go opiszę).

Żurek z jajkiem kiełbasą i ziemniakami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 10 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 10 minut (jak masz wywar mięsny lub gotujesz na „kostkach”)
  • Gotowanie: 20 minut
  • Czas ogółem: 30 minut
  • Ilość porcji: 4

Tak czy inaczej to chyba najprostsza zupa jaką można zrobić a już zdecydowanie prostsza niż zdanie „żółta żaba żarła żur”. W powyższym zestawie żur wzbogaciłem o ziemniaki smażone, idealnie komponujące się z zupą i jaja na twardo.

Składniki: Czytaj dalej

Wigilijny śledź

Na fbukozie wczoraj obiecałem najlepszy przepis na śledzia jaki znam. Potrawa ta według mojej Matki zbierała laury 3 razy z rzędu w jakimś ogólnoświatowym konkursie kulinarnym z racji swojej prostoty i smaku. Nie wiem jak się nazywa ale w efekcie wychodzi pyszny śledź w majonezie z cebulą.

Nie tylko wigilijny śledź w majonezie

Jest to szybka i prosta potrawa tyle tylko że trzeba dać jej 3 dni odpocząć zanim się będzie można rozkoszować.

Składniki na śledzia w majonezie: