Leniwe pierogi

Co jakiś czas znajduję w lodówce pojemniczki z końcówką ugotowanych kartofli. W odróżnieniu od pozakuchennych rzeczy te wiem skąd się generują, zostają z obiadów :)

Mam kilka patentów do zużywania takich miseczek wypełnionych w różnym stopniu, najczęściej odsmażam z różnymi dodatkami jak ser zółty, wędlina, jajka. Jednak czasem robię z nich kopytka albo leniwe jak dziś. Dobre leniwe ociekające masłem i chrupiąca bułeczką… słodziutkie i delikatne w smaku, pyszności normalnie.

Istnieją tacy co twierdzą że prawdziwe pierogi leniwe są bez kartofli (sam ser i mąka) bo kartofle + mąka to już kopytka, ale „co kraj to obyczaj” tak więc niech sobie gadają takie androny ;) U mnie w domu pierogi leniwe od kopytek różnią się obecnością sera a nie kartofli. Tak samo absurdalna wydaje mi się czasem spotykana nazwa kluski leniwe, szkoda że makaronem Leniwych nie nazwą. Dobra koniec mądrzenia przejdźmy do zagadnienia jakim jest „Jak zrobić dobre leniwe pierogi”.

Przepis poniżej to klasyk bez udziwnień typu rodzynki, marchewka i bóg wie co tam jeszcze do leniwych dają natchnieni kucharze.

Leniwe pierogi z zasmażaną bułką tartą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 20 minut
  • gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 415 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Leniwe pierogi” »

Placki z dyni

Pierwsza potrawa jaką zrobiłem w tygodniu dyni (wczorajszy sok dyniowy trudno do potraw zaliczyć) to pyszne delikatne placki z dyni. Jeżeli dynia jest słodka to placki praktycznie nie wymagają żadnych dodatków, no chyba że ktoś jak ja kocha cukier to wtedy dodajemy słodkie dodatki. Ja początkowo aby nie zmieniać sobie „dyniowego smaku” dosłodziłem syropem cukrowym, jak ktoś woli to cukier puder też się sprawdzi.

Placki z dyni i syrop cukrowy[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 15 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 460 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Placki z dyni” »

Placek drożdżowy ze śliwkami

Aż chce się rzec klasyka bo co innego zrobić ze śliwkami niż placek drożdżowy na rozpoczęcie sezonu? No dobra może nie taki początek śliwek, ale nic w tym roku jeszcze z nich nie robiłem. Placek wyszedł jak na fotce poniżej, pięknie wyrośnięty choć trochę za mało słodki jak dla mnie.

Idąc na łatwiznę użyłem przepisu użyłem przepisu Kuchareczka58 na jej uniwersalne ciasto drożdżowe. Z racji że lubię bardziej słodkie ciasta, jej przepis wzbogaciłem o słodką polewę śmietankową.

Placek drożdżowy ze śliwkami polany sosem śmietankowym

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: ciasto
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: średnie
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 25 minut
  • Pieczenie: 50 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 15 minut
  • Ilość porcji: 20

Składniki ciasto: link do całego wpisu “Placek drożdżowy ze śliwkami” »

Jajko sadzone w grzance

Tak mnie jakoś wzięło na małą alternatywę w podaniu tej prostej potrawy. Ileż to można jeść standardowe jajo sadzone, nawet patelnia z dołkami się nudzi z czasem, choć jest nieoceniona przy smażeniu potraw kiedy trzeba porcje odseparować od siebie.

Jajko sadzone w grzance

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 3 minuty
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 8 minut
  • Ilość porcji: 2 kromki

Prosty zabieg odmieniający nudną potrawę w coś ładnego i ciekawego.

Składniki: link do całego wpisu “Jajko sadzone w grzance” »