Zupa z soczwicy (krem) z grzankami

Jako że na dworze jest niezbyt słonecznie ratuję się słonecznym jedzeniem :) Dobrze jako rozjaśniacz smutnego dnia sprawdza się dynia, marchewka lub czerwona soczewica. Może to głupie ale na depresję zupa z soczewicy dobrze robi. Zupę robi się szybko i całkiem dobrze syci. Zupa krem ma kolor zachodzącego słońca w letnie popołudnie, pyszne danie na zimowobury dzień zwłaszcza jak ktoś ma własny ogródek z ziołami na parapecie i doda świeżej bazylii. Według mojego natchnienia Małgorzaty, to zupa z Libii i nosi tam nazwę szorba adas.

zupa-z-soczewicy[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Arabska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Czas ogółem: 20 minut

Składniki: Czytaj dalej

Sznycel ziemniaczano buraczany ze szpinakiem

Znowu w lodówce się pojawiły pojemniczki z ugotowanymi kartoflami, więc czas na kolejny pomysł ziemniaczany. Dalsza inspekcja lodówki wykazała garstkę buraków i krzaczki szpinaku domagające się przetworzenia. Idąc po najmniejszej linii oporu postanowiłem zrobić proste i szybkie danie czyli sznycle jarskie. Co prawda pierwsze sznycle jarskie jakie pamiętam matka robiła z ugotowanego ryżu, ale nazwa sznycel jarski jest dość uniwersalna ;)
Powstałe w tym przepisie sznycle stanowią ciekawą bazę np. do klopsików w sosie pieczarkowym.

ciasto na sznycel kartoflano buraczany ze szpinakiem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 10 minut
  • Czas ogółem: 20 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 200 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Ziemniaki z musztardą

Buszując w bibliotece rolniczej znalazłem książkę „Nowy, Wyborny i Najtańszy Kucharz” z 1842 roku. Ciekawa książka prezentująca potrawy z kartofli. Jako że przeglądanie książki kucharskiej samo w sobie niewiele daje przygotowałem na szybko jeden z przepisów. Co prawda nadal nie jestem do końca pewny czy autor pisząc musztarda miał na myśli musztardę czy mieloną gorczycę (spotkałem się z wymiennym użyciem tych produktów) ale tak czy inaczej kartofle smakowały zupełnie inaczej, smak był ostrzej, trochę kwaśno zarysowany zaś konsystencja zdecydowanie gładsza.

Ziemniaki z musztardą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Staropolska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • gotowanie: 20 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 4
  • Kalorie: 215 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej