Ciasteczka serowe na święta

Cztery dni temu zrobiłem ciasteczka serowe, miały być inne ale ni w ząb mi nie szło ich sklejanie zgodnie z przepisem Leśnego zakątka. Może dla tego że dodałem cukru wychodząc z założenia że wolę słodkie ciastka niż wytrawne. Kto wie może się pokuszę i upiekę kiedyś serowe krakersy. Ponieważ zabrakło cierpliwości na wycinanki,  i zdobnictwo, moje ciasteczka na święta nie były takie ozdobne. Martwić się nie zamierzam bo i tak już ich nie ma, a do świąt nadal kilka dni. Swoją drogą to składniki  z oryginalnego przepisu strasznie mi przypominają ciasto na leniwe.
kruche ciastka serowe[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 45 minut
  • Pieczenie: 35 minut
  • Czas ogółem: 80 minut

Składniki: link do całego wpisu “Ciasteczka serowe na święta” »

Pyzocha

Pyzocha to taka ciekawa potrawa co ją trudno znaleźć w internecie (a przynajmniej ja nie znalazłem). W sumie to od grzybka w niektórych wariantach różni się tylko sposobem smażenia, jest rozdrobniona a grzybek w całości. Nie należy mylić grzybka z omletem. Omlet jest bez mąki!

Wracając do pyzochy… Ciepłe chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słonawe kawałki to właśnie jest ten smak i konsystencja zapamiętana z dzieciństwa. Pyzocha od zawsze była w moim domu jako niedzielne śniadanie (wymiennie z bułką w mleku). Przepis pochodzi od mojej Babci ale skąd ona go znała tego nikt nie wie. Ba nawet nie ma kogo spytać skoro już ponad 30 lat nie żyje. Pyzocha to proste i szybkie danie, zresztą jak większość które prezentuję na tym blogu, bo kto ma teraz czas gotować.

Pyzocha z trzema dżemami winogronowym, truskawkowym, brzoskwiniowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 590 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Pyzocha” »

Najszybszy placek kukurydziano pszenny

W gazecie znalazłem przepis na chleb z mikrofalówki. Pomyślałem idiotyzm jakiś, ale skoro zajmie 10 minut to przetestuję i napiszę do redakcji jaką porażkę puścili do druku.

Zrobiłem ten niby chleb zgodnie z przepisem jedynie proszku do pieczenia dałem o połowę mniej i wyszedł placek UFO. Spróbowałem i odpuściłem redakcji. Oczywiście do chleba ma się to nijak ale jak się podrasuje  to będzie dobry przepis (poniżej) na „natychmiastowe coś” dla niespodziewanych gości. Piszę „coś” bo trudno mi zaklasyfikować to co wyjąłem z mikrofali,ani to pieczone ani gotowane za to smak i konsystencję ma gdzieś  pomiędzy omletem a biszkoptem. Coś jest całkiem przyjemne w smaku.

Kluczowy atut tej potrawy to prostota i błyskawiczny czas przyrządzenia (poniżej 10 minut).

Placek kukurydziano pszeniczny - ufo[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza :)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • mikrofalowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie: 120 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Najszybszy placek kukurydziano pszenny” »

Placki z dyni

Pierwsza potrawa jaką zrobiłem w tygodniu dyni (wczorajszy sok dyniowy trudno do potraw zaliczyć) to pyszne delikatne placki z dyni. Jeżeli dynia jest słodka to placki praktycznie nie wymagają żadnych dodatków, no chyba że ktoś jak ja kocha cukier to wtedy dodajemy słodkie dodatki. Ja początkowo aby nie zmieniać sobie „dyniowego smaku” dosłodziłem syropem cukrowym, jak ktoś woli to cukier puder też się sprawdzi.

Placki z dyni i syrop cukrowy[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 15 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 460 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Placki z dyni” »