Pyszne #herbatniki wyszły z piekarnika #foodporn #cookie
Archiwa tagu: mąka
Doskonały zaczyn z drożdży
Mam za mało czasu… Weźmy taką babkę z prima aprilis toż to spaleniak a nie murzynek drożdżowy :(
Tak pięknie wyrosła i tak okropnie się spaliła <szloch>
Babka ta stanowi doskonały przykład że nie powinno się przenosić swoich prac na innych bez sprawdzania co mają do roboty.
Zrobiłem ciasto wstawiłem do piekarnika a że Kuchcia w kuchni myślę sobie że przypilnuje… Pech w tym że wcale w kuchni nie siedziała tylko krzątała po całym mieszkaniu (jak to przed świętami). Ja przed kompem (niby w pracy), Kuchcia w ruchu i wyszło jak wyszło – obieraliśmy babkę drożdżową ze skórki :) Choć nie ukrywam że środek był ładny jak widać wyżej i smaczny.
Podstawą ciasta drożdżowego jest zaczyn. To jak go się przygotuje zaprezentuje się w cieście. Można drożdże zalać chłodnym mlekiem, sypnąć cukru, soli zamieszać i wlać do mąki. Można, ale nie tędy droga do pięknie wyrośniętego ciasta.
Doskonały zaczyn do ciasta drożdżowego na 0,5 kg mąki robię tak: Czytaj dalej
Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?
Ostatnia szarlotka (z powodu złych jabłek) to mi taka porażka w smaku wyszła, że lepiej nie trzeba :/
Miała być pyszna i wspaniała a wyszło byle co. Po pierwsze jeśli sprzedawca wam będzie wciskał kit że jabłka Champion nadają się na szarlotkę lub przecier jabłkowy to dajcie mu bana :> Ja dałem się zwieść i właśnie przestałem chodzić do jednego z warzywniaków, niech nie wciska mi kitu jak nie ma tego co potrzebuję. Nie wiem ile wytrzymam ale przed latem nie zamierzam się tam pojawić.
Ciasteczka serowe na święta
Cztery dni temu zrobiłem ciasteczka serowe, miały być inne ale ni w ząb mi nie szło ich sklejanie zgodnie z przepisem Leśnego zakątka. Może dla tego że dodałem cukru wychodząc z założenia że wolę słodkie ciastka niż wytrawne. Kto wie może się pokuszę i upiekę kiedyś serowe krakersy. Ponieważ zabrakło cierpliwości na wycinanki, i zdobnictwo, moje ciasteczka na święta nie były takie ozdobne. Martwić się nie zamierzam bo i tak już ich nie ma, a do świąt nadal kilka dni. Swoją drogą to składniki z oryginalnego przepisu strasznie mi przypominają ciasto na leniwe.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Ciasto
- Koszt: 15 zł
- Łatwość: średnio
- Kuchnia: Lukrecjusza
- Przygotowanie: 45 minut
- Pieczenie: 35 minut
- Czas ogółem: 80 minut
Składniki: Czytaj dalej