Doskonały zaczyn z drożdży

Mam za mało czasu… Weźmy taką babkę z prima aprilis toż to spaleniak a nie murzynek drożdżowy :(
Tak pięknie wyrosła i tak okropnie się spaliła <szloch>

Babka ta stanowi doskonały przykład że nie powinno się przenosić swoich prac na innych bez sprawdzania co mają do roboty.

ciasto drozdzowe ziarno po rośnięciu

Zrobiłem ciasto wstawiłem do piekarnika a że Kuchcia w kuchni myślę sobie że przypilnuje… Pech w tym że wcale w kuchni nie siedziała tylko krzątała po całym mieszkaniu (jak to przed świętami). Ja przed kompem (niby w pracy), Kuchcia w ruchu i wyszło jak wyszło – obieraliśmy babkę drożdżową ze skórki :) Choć nie ukrywam że środek był ładny jak widać wyżej i smaczny.

Podstawą ciasta drożdżowego jest zaczyn. To jak go się przygotuje zaprezentuje się w cieście. Można drożdże zalać chłodnym mlekiem, sypnąć cukru, soli zamieszać i wlać do mąki. Można, ale nie tędy droga do pięknie wyrośniętego ciasta.

Doskonały zaczyn do ciasta drożdżowego na 0,5 kg mąki robię tak: link do całego wpisu “Doskonały zaczyn z drożdży” »

Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?

Ostatnia szarlotka (z powodu złych jabłek) to mi taka porażka w smaku wyszła, że lepiej nie trzeba :/

Miała być pyszna i wspaniała a wyszło byle co. Po pierwsze jeśli sprzedawca wam będzie wciskał kit że jabłka Champion nadają się na szarlotkę lub przecier jabłkowy to dajcie mu bana :> Ja dałem się zwieść i właśnie przestałem chodzić do jednego z warzywniaków, niech nie wciska mi kitu jak nie ma tego co potrzebuję. Nie wiem ile wytrzymam ale przed latem nie zamierzam się tam pojawić.

Brak-naklucia-ciasto-szarlotki

link do całego wpisu “Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?” »

Ciasteczka serowe na święta

Cztery dni temu zrobiłem ciasteczka serowe, miały być inne ale ni w ząb mi nie szło ich sklejanie zgodnie z przepisem Leśnego zakątka. Może dla tego że dodałem cukru wychodząc z założenia że wolę słodkie ciastka niż wytrawne. Kto wie może się pokuszę i upiekę kiedyś serowe krakersy. Ponieważ zabrakło cierpliwości na wycinanki,  i zdobnictwo, moje ciasteczka na święta nie były takie ozdobne. Martwić się nie zamierzam bo i tak już ich nie ma, a do świąt nadal kilka dni. Swoją drogą to składniki  z oryginalnego przepisu strasznie mi przypominają ciasto na leniwe.
kruche ciastka serowe[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 45 minut
  • Pieczenie: 35 minut
  • Czas ogółem: 80 minut

Składniki: link do całego wpisu “Ciasteczka serowe na święta” »