Półkruche ciasteczka z imbirem

Od jakiegoś czasu mnie męczyło że zjadłbym ciasteczka… Te sklepowe jakieś nudne i drogie, fajnej cukierni nie mam żadnej w pobliżu, ani po drodze do fabryki… Rad nie rad trzeba było samemu* coś na szybkensa upiec, w końcu nie ma to jak smak własnych ciasteczek :) Przepis praktycznie z czapki wziąłem i po raz kolejny się udało zrobić fajne ciacha. Smakowite szczególnie jeśli ktoś lubi spód od szarlotki bo ciasteczka (zwłaszcza te z dżemorem) mają zbliżony do niego smak.

ciastka półkruche z imbirem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 9 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Pieczenie: 35 minut
  • Czas ogółem: 50 minut

Składniki: link do całego wpisu “Półkruche ciasteczka z imbirem” »

Kruche ciasteczka cytrynowe

Sobota i niedziela upłynęły mi pod znakiem kruchych ciasteczek o aromacie lekko cytrynowym.

Ciacha wyszły fajne w smaku, słodkie o delikatnej nucie cytryny w tle. Aromat cytryny nasilał się w miarę leżakowania w puszce. Do zrobienia ciastek natchnęły mnie dwa przepisy z bloga Mała Cukierenka złapałem koncepcję startej skórki cytrynowej zaś przepis na ciastka zaczerpnąłem od Słodkich Fantazji. Sobotnie ciastka strasznie marnie się gniotły, prawdopodobnie z powodu mąki wrocławskiej. Ciasto pękało wcale nie było elastyczne do tego stopnia że musiałem dolać sporo oleju podczas zagniatania żeby cokolwiek z niego wyszło. Niedzielne ciasto gniotło się już poprawnie bo mąka była inna.

kruche ciasteczka ze skórką z cytryny[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Pieczenie: 15 minut
  • Czas ogółem: 25 minut

Składniki: link do całego wpisu “Kruche ciasteczka cytrynowe” »

Brownie z jabłkami

Takie brownie to doskonałe ciasto na deszczowy dzień. Pachnie czekoladą i jabłkami. Przekazuje swoje pozytywne wibracje każdemu kto się na nie skusi.

Brownie z jabłkami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 310 kcal/porcja
Domyślnie jest to ciężkie ciasto, wilgotne, aromatyczne i trochę kleiste. Jeżeli ktoś woli bardziej suche to wystarczy trzymać dłużej w piekarniku (ale obniżając trochę temperaturę pieczenia). Jabłka wypływają na wierzch ciasto jest mocno słodkie.

Składniki: link do całego wpisu “Brownie z jabłkami” »

Masło w margarynie

Żadna akcja promocyjna nie przekona mnie o wyższości margaryny nad masłem.

Koncerny tłoczą w reklamę tych substytutów żywności niesamowite pieniądze i niestety to działa, ludzie faktycznie kupują te wynalazki wierząc że są zdrowsze, lepsze od masła itd.

Przykładowo zawartość masła w kilkunastu margarynach „maślanych” pokazuje poniższy obrazek (grafika nie moja adres rankingu na końcu tekstu).

masło w margarynie

Moim zdaniem jedyne co jest fajniejsze w margarynie link do całego wpisu “Masło w margarynie” »