Chałka drożdżowa z żurawiną

Tak coś Kuchcika naszło (czytaj dała się naciągnąć na robienie bułeczek) i zrobiła pyszniutkie bułki, oraz chałkę z żurawiną. W sumie to podstępem ją wziąłem, cichcem kupując wszystko co trzeba, a zwłaszcza żurawinę na którą miała ochotę, a potem zagnałem do roboty.

Przepis na chałkę jest taki sam jak na bułeczki z misiami haribo tylko zamiast moreli, miśków czy ananasa do ciasta poszły żurawinki. Z racji pośpiechu żurawina była bez namaczania, ale z mocno wysuszonymi owocami by się to nie udało.

#bułeczki się robią z #żurawiną :) #nakarmgrubasa #kolacja #foodporn #buns
Pieczenie chałki, a właściwie robienie bułeczek drożdżowych zaczynamy od wyrobienia ciasta i pozostawienia w spokoju aż urośnie. Czytaj dalej

Omlet z boczkiem i natką

Jeden z najlepszych smaków jakie pojawiają się w mojej kuchni to smażony wędzony boczek. Nie ma co wymyślać czemu tak jest, po prostu tak to na mnie działa. Aromat smażonego boczku jest w stanie wyrwać mnie z zadumy, spania, uczenia się i dopóki nie zasmakuję boczusia nie będzie mi dane zająć się czym innym.

To przekleństwo zwłaszcza jak późnym wieczorem (po mojej drugiej kolacji) tuż przed snem Kuchcik zacznie sobie robić kolację z boczkiem….

GGGRrrrrr już po spaniu…. Oczywiście smażony boczek można przyrządzić na wiele sposobów, oto jeden z nich ostatnio wypróbowywany „Wędzony boczek w omlecie”
omlet z wędzonym boczkiem i natką[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 8 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji 1
  • Kalorie: 600 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Pyszne racuchy

Wyobraźcie sobie że przez ponad 30 lat nie lubiłem racuchów.

Jest to zatrważające jak zła kuchnia w dzieciństwie rzutuje na dorosłego człowieka. Moja Matka robiła często „racuchy” a poza nimi nie było co jeść. Problem z jej racuchami był tylko jeden, były ohydne – takie śmierdzące drożdżami podeszwy. Zamiast zrobić wszystko jak trzeba, dać czas zaczynowi i ciastu racuchowemu na wyrośnięcie Matka sypała więcej drożdży i zanim drożdże zaczęły pracować już je smażyła.

Dziś opiszę jak zrobić pyszne racuchy które mają chrupiącą skórkę i mięsisty środek.

racuchy-z-rodzynkami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Smażenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji 5
  • Kalorie: 740 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Doskonały zaczyn z drożdży

Mam za mało czasu… Weźmy taką babkę z prima aprilis toż to spaleniak a nie murzynek drożdżowy :(
Tak pięknie wyrosła i tak okropnie się spaliła <szloch>

Babka ta stanowi doskonały przykład że nie powinno się przenosić swoich prac na innych bez sprawdzania co mają do roboty.

ciasto drozdzowe ziarno po rośnięciu

Zrobiłem ciasto wstawiłem do piekarnika a że Kuchcia w kuchni myślę sobie że przypilnuje… Pech w tym że wcale w kuchni nie siedziała tylko krzątała po całym mieszkaniu (jak to przed świętami). Ja przed kompem (niby w pracy), Kuchcia w ruchu i wyszło jak wyszło – obieraliśmy babkę drożdżową ze skórki :) Choć nie ukrywam że środek był ładny jak widać wyżej i smaczny.

Podstawą ciasta drożdżowego jest zaczyn. To jak go się przygotuje zaprezentuje się w cieście. Można drożdże zalać chłodnym mlekiem, sypnąć cukru, soli zamieszać i wlać do mąki. Można, ale nie tędy droga do pięknie wyrośniętego ciasta.

Doskonały zaczyn do ciasta drożdżowego na 0,5 kg mąki robię tak: Czytaj dalej