Smażona kaszanka w plastrach

Coś ten szpital ze mną zrobił, patrzę na fotkę i zamiast dać tytuł „Twarde męskie śniadanie” staram sobie przypomnieć mojego dziadka na początku lat 70-tych.

Ni diabła nie pamiętam, choć podobno dzień w dzień, co rano po piątej dziadek jadł smażoną kaszankę na śniadanie, a ja razem z nim. Kurcze nie pamiętam tego a szkoda bo ciekaw jestem czy za każdym razem to była taka sama kaszanka. Czy może to była kaszanka smażona w plastrach jak poniżej, czy kaszanka smażona w panierce, a może tak najprościej kaszanka rozdyźdana po całej patelni. Wiem jedno nie była to kaszanka z udziwnieniami, dziadek lubił proste potrawy. Nie wiedzieć czemu, ale sądzę że to była kaszanka zrobiona na kaszy jęczmiennej. Jak inaczej wytłumaczyć że kaszanka na kaszy gryczanej mi nie smakuje, jak przyzwyczajeniem z dzieciństwa?

#szynka w granulkach na #śniadanie smażona w plastrach #smalec #prostejedzenie #kaszana #nakarmgrubasa

Zdecydowanie lubię lubią jęczmienną kaszankę z grubej kichy, zwłaszcza jak się ją dobrze wysmaży i kiszka staje się chrupiąca. Nie ma w tej potrawie chyba nic gorszego niż kiszka która jest taka gumowa i nie do pogryzienia.

Taka kaszanka pasuje na proste śniadanie z chlebem jak i na szybki obiad z kartoflami i sałatą w śmietanie.

Przepis na smażoną kaszankę w talarkach jest prosty aż do Czytaj dalej

Ziemniaki z musztardą

Buszując w bibliotece rolniczej znalazłem książkę „Nowy, Wyborny i Najtańszy Kucharz” z 1842 roku. Ciekawa książka prezentująca potrawy z kartofli. Jako że przeglądanie książki kucharskiej samo w sobie niewiele daje przygotowałem na szybko jeden z przepisów. Co prawda nadal nie jestem do końca pewny czy autor pisząc musztarda miał na myśli musztardę czy mieloną gorczycę (spotkałem się z wymiennym użyciem tych produktów) ale tak czy inaczej kartofle smakowały zupełnie inaczej, smak był ostrzej, trochę kwaśno zarysowany zaś konsystencja zdecydowanie gładsza.

Ziemniaki z musztardą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Staropolska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • gotowanie: 20 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 4
  • Kalorie: 215 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej