Ciastka majonezowe

No to wygląda na to że powstaje nowa sobotnia świecka tradycja u Lukrecjuszów. Wspólne robienie ciastek, babeczek i innych słodkości. Kuchcik mierzy, kręci, miesza i ugniata, Kuchcia pilnuje piekarnika, a ja się wymądrzam i służę za dysydenta, np. z oryginalnego przepisu na te babki majonezowe wyszło ciasto jak na kruszonkę więc trzeba było reanimować…

Na pierwszy rzut oka majonez i słodkie babeczki się gryzą, ale jak się zastanowimy z czego robi się majonez wychodzi że robimy prawie zwykłe półkruche ciasto.

tapeta na pulpit 1366x768 ciastka z majonezu

Pobierz tapetę na pulpit 1366×768 ciastka mufinki z majonezu

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciastka
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Pieczenie: 30 minut
  • Czas ogółem: 50 minut

Składniki: link do całego wpisu “Ciastka majonezowe” »

Półkruche ciasteczka z imbirem

Od jakiegoś czasu mnie męczyło że zjadłbym ciasteczka… Te sklepowe jakieś nudne i drogie, fajnej cukierni nie mam żadnej w pobliżu, ani po drodze do fabryki… Rad nie rad trzeba było samemu* coś na szybkensa upiec, w końcu nie ma to jak smak własnych ciasteczek :) Przepis praktycznie z czapki wziąłem i po raz kolejny się udało zrobić fajne ciacha. Smakowite szczególnie jeśli ktoś lubi spód od szarlotki bo ciasteczka (zwłaszcza te z dżemorem) mają zbliżony do niego smak.

ciastka półkruche z imbirem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 9 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Pieczenie: 35 minut
  • Czas ogółem: 50 minut

Składniki: link do całego wpisu “Półkruche ciasteczka z imbirem” »

Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?

Ostatnia szarlotka (z powodu złych jabłek) to mi taka porażka w smaku wyszła, że lepiej nie trzeba :/

Miała być pyszna i wspaniała a wyszło byle co. Po pierwsze jeśli sprzedawca wam będzie wciskał kit że jabłka Champion nadają się na szarlotkę lub przecier jabłkowy to dajcie mu bana :> Ja dałem się zwieść i właśnie przestałem chodzić do jednego z warzywniaków, niech nie wciska mi kitu jak nie ma tego co potrzebuję. Nie wiem ile wytrzymam ale przed latem nie zamierzam się tam pojawić.

Brak-naklucia-ciasto-szarlotki

link do całego wpisu “Po co nakłuwać ciasto przed pieczeniem?” »

Placek drożdżowy ze śliwkami

Aż chce się rzec klasyka bo co innego zrobić ze śliwkami niż placek drożdżowy na rozpoczęcie sezonu? No dobra może nie taki początek śliwek, ale nic w tym roku jeszcze z nich nie robiłem. Placek wyszedł jak na fotce poniżej, pięknie wyrośnięty choć trochę za mało słodki jak dla mnie.

Idąc na łatwiznę użyłem przepisu użyłem przepisu Kuchareczka58 na jej uniwersalne ciasto drożdżowe. Z racji że lubię bardziej słodkie ciasta, jej przepis wzbogaciłem o słodką polewę śmietankową.

Placek drożdżowy ze śliwkami polany sosem śmietankowym

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: ciasto
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: średnie
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 25 minut
  • Pieczenie: 50 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 15 minut
  • Ilość porcji: 20

Składniki ciasto: link do całego wpisu “Placek drożdżowy ze śliwkami” »