Biała jajecznica – prawie

Po pieczeniu półkruchych ciastek prawie zawsze zostają mi białka. Często mam z nimi zagwozdkę gdzie je wykorzystać. Jest taki patent przy diecie białkowej co się nazywa  „biała jajecznica”. Niby jajecznica tyle że z samych białek i bez tłuszczu. Kto próbował ten wynalazek to wie, że smak tego jest delikatnie rzecz ujmując marny.

Oczywiście ci co dietę szanują, ale nie stosują jak ja (póki co) mogą sobie zrobić bogatą w smaku taką prawie „białą jajecznicę”. biala-jajecznica-z-rozmarynem- i-makaronem-szynkaPodchodzę praktycznie do takich potraw na „szczątkach”, sprzęgam je z porządkami w lodówce :) Z tego powodu nie jest to ścisły przepis, a raczej luźna zachęta do eksperymentów w kuchni.

Nie zawsze jak się miesza smaczne ze smacznym to wychodzi link do całego wpisu “Biała jajecznica – prawie” »

Jajecznica z oliwkami

Szykując nowy wpis odnalazłem zaginione fotki jajecznicy z oliwką której smakiem chciałem się podzielić. Mnie samego zadziwiła tym jak się smakowo skomponowała, raptem tylko 4 składniki i sól a jaki efekt. Tym razem zrobiłem jajecznicę rzadszą, głównie dzięki cebulce duszonej na wolnym ogniu która puściła soki.

Ponieważ jajecznica jest niedoceniana mimo iż to doskonała i bardzo wdzięczna potrawa powstanie kilka wpisów promujących jajecznicę, której nie ukrywam jestem fanem.

dobra jajecznica z oliwkami [starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 239 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Jajecznica z oliwkami” »

Pyzocha

Pyzocha to taka ciekawa potrawa co ją trudno znaleźć w internecie (a przynajmniej ja nie znalazłem). W sumie to od grzybka w niektórych wariantach różni się tylko sposobem smażenia, jest rozdrobniona a grzybek w całości. Nie należy mylić grzybka z omletem. Omlet jest bez mąki!

Wracając do pyzochy… Ciepłe chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słonawe kawałki to właśnie jest ten smak i konsystencja zapamiętana z dzieciństwa. Pyzocha od zawsze była w moim domu jako niedzielne śniadanie (wymiennie z bułką w mleku). Przepis pochodzi od mojej Babci ale skąd ona go znała tego nikt nie wie. Ba nawet nie ma kogo spytać skoro już ponad 30 lat nie żyje. Pyzocha to proste i szybkie danie, zresztą jak większość które prezentuję na tym blogu, bo kto ma teraz czas gotować.

Pyzocha z trzema dżemami winogronowym, truskawkowym, brzoskwiniowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 590 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Pyzocha” »

Dynia pieczona

Dzisiaj upiekłem 2 blachy dyni w plastrach. Jedną blachę dyni na ostro, drugą na słodko. Nie powiem całkiem smaczne to wyszło, zdecydowanie dynię na słodko upiekę ponownie. Dynia na ostro sprawdziła się bardzo dobrze jako dodatek do kotleta mielonego. Dynia na słodko zaś jako delikatny deser. Na pomysł pieczenia dyni trafiłem początkowo u Alicji a Bea przekonała mnie że warto upiec dynię już dziś :) Banalnie prosta sprawa (pokroić dynię, posmarować, posypać i upiec) a jaka smaczna!

Dynia pieczona na słodko przygotowanie[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 45 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 135 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Dynia pieczona” »