Syrop z cukru (simple syrup)

Moje syropy cukrowe (jasny i ciemny) bardzo ładnie się prezentują zaraz po zrobieniu.

Simple syrup czyli syrop cukrowy
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwór
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 1 minuta
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 6 minut
  • Ilość porcji: 2 słoiczki

To prosty i mało ciekawy przepis, ale syrop cukrowy to często pojawiający się składnik drinków i deserów. Można śmiało go określić jako podstawowy składnik stojący na półce w spiżarni. Nie ma sensu przygotowywać go za każdym razem gdy jest potrzebny skoro może postać bez szkody dla smaku.

Ja osobiście do swoich zabaw kulinarnych zawsze mam pod ręką dwa rodzaje syropu cukrowego zwykły i z ciemnego cukru. Ciemny syrop cukrowy czasem używam jako tani substytut syropu klonowego, choć oczywiście brak mu „klonowego” aromatu ale ma własny.

Składniki na syrop z cukru: link do całego wpisu “Syrop z cukru (simple syrup)” »