Które ryby są tłuste, a które ryby są chude

Jak się kiedyś odchudzałem w podanym przepisie na dietę miałem pozycję xxx gram ryby chudej lub xxx gram ryby tłustej.

W życiu nie miałem pojęcia która to jest chuda ryba więc uśredniałem wagę i tyle. Podczas jednej z prezentacji wygłoszonych na konferencji o rybach pojawiła się taka fajna tabelka pokazująca które gatunki ryb są tłuste i które gatunki ryb są chude

Podział ryb z uwzględnieniem zawartości tłuszczu w mięśniach ryb.
(Polska Norma PN-A-86770:1999)

  • Ryby chude do 2 % tłuszczu – dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga, amur
  • Ryby średnio tłuste do 7 % tłuszczu – tuńczyk, troć, sieja, sielawa, pstrąg, sum europejski, sum afrykański
  • Ryby tłuste 7-15 % tłuszczu – halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp, jesiotr
  • Ryby bardzo tłuste powyżej 15 % tłuszczu – węgorz

dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM – Wartości odżywcze ryb z produkcji stawowej, ze szczególnym uwzględnieniem karpia

Ryby w diecie współczesnego człowieka

Ryba wygrywaJakiś czas temu byłem na konferencji „Ryby w diecie współczesnego człowieka”.

Miałem nic nie pisać o tej konferencji, bo nie zachwyciła mnie. Jednak niektóre z wykładów były bardzo wartościowe i sądzę że materiał z nich wart jest abyście się z nim zapoznali.

Doktor Dariusz Włodarek dokonał meta-analizy wielu badań o wpływie „jedzenia ryb na zdrowie człowieka” i przedstawił skomasowane wyniki w sposób prosty, zrozumiały nawet dla mnie.

Naprawdę warto się zapoznać z poniższą prezentacją. Z pomiędzy przytaczanych danych dotyczących kobiet, wyłapałem takie typowo męskie:

Spożywanie ryb nie ma związku z ryzykiem występowania raka prostaty, ale zwiększa przeżywalność

dr inż. lek. med. Dariusz Włodarek – Ryby w diecie a rozwój chorób niezakaźnych.pdf

To była to konferencja dla link do całego wpisu “Ryby w diecie współczesnego człowieka” »