Żurek – najprostsza zupa

Wrzucam fotkę wczorajszego obiadu, bez rozważania nad tym czym jest żurek a czym barszcz bo to niełatwy temat (kiedyś go opiszę).

Żurek z jajkiem kiełbasą i ziemniakami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 10 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 10 minut (jak masz wywar mięsny lub gotujesz na „kostkach”)
  • Gotowanie: 20 minut
  • Czas ogółem: 30 minut
  • Ilość porcji: 4

Tak czy inaczej to chyba najprostsza zupa jaką można zrobić a już zdecydowanie prostsza niż zdanie „żółta żaba żarła żur”. W powyższym zestawie żur wzbogaciłem o ziemniaki smażone, idealnie komponujące się z zupą i jaja na twardo.

Składniki: link do całego wpisu “Żurek – najprostsza zupa” »

Kwaszone ogórki – mój pierwszy raz

Tak mnie naszło sezonowo aby sobie ogórki kwaszone postawić :) Wymyśliłem że zrobię z tego fotonowelę aby utrwalić proces kwaszenia ogórków.

Twarde ogórki do kwaszenia

Ogórki kwaszę w garnku glinianym (trzylitrowym). Do garnka weszło słabe 2 kilo ogórków gruntowych (kupionych na bazarze pod halą Mirowską) i prawie 2 litry wody (przegotowanej oligoceńskiej) z solą.

Wodę do kwaszenia ogórków posoliłem łyżka stołowa soli na litr wody, użyłem link do całego wpisu “Kwaszone ogórki – mój pierwszy raz” »