Sznycel ziemniaczano buraczany ze szpinakiem

Znowu w lodówce się pojawiły pojemniczki z ugotowanymi kartoflami, więc czas na kolejny pomysł ziemniaczany. Dalsza inspekcja lodówki wykazała garstkę buraków i krzaczki szpinaku domagające się przetworzenia. Idąc po najmniejszej linii oporu postanowiłem zrobić proste i szybkie danie czyli sznycle jarskie. Co prawda pierwsze sznycle jarskie jakie pamiętam matka robiła z ugotowanego ryżu, ale nazwa sznycel jarski jest dość uniwersalna ;)
Powstałe w tym przepisie sznycle stanowią ciekawą bazę np. do klopsików w sosie pieczarkowym.

ciasto na sznycel kartoflano buraczany ze szpinakiem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Smażenie: 10 minut
  • Czas ogółem: 20 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 200 kcal/porcja

Składniki:

  • gotowane ziemniaki 800 g
  • gotowane buraki 200 g
  • szpinak 5 krzaczków
  • cebula 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz tłuczony 1 łyżeczka
  • bułka tarta
  • olej

Przepis:

sznycel kartoflany z burakami i szpinakiemZimne ugotowane ziemniaki mielimy z ugotowanymi burakami, cebulą i mieszamy na jednorodną masę. Szpinak siekamy drobno, dodajemy do ciasta, solimy pieprzymy i krótko zagniatamy. Z tak powstałej masy odrywamy kawałki i formujemy ok. stugramowe sznycle (po 2 na osobę) które po obtoczeniu w bułce tartej podsmażamy. Jako że wszystkie składniki mamy wcześniej ugotowane wystarczy aby sznycle się zagrzały. Surowy szpinak i cebula dzięki krótszej obróbce stracą mniej ze swoich wartości odżywczych. Sznycle jarskie smażymy na gorącej suchej teflonowej patelni lub tylko lekko natłuszczonej. Podawać gorące choć i na zimno też dają się jeść.

Porady:

Jeśli patelnia będzie zawierała dużo oleju, sznycle się w nim rozpuszczą zamiast usmażyć. Czas smażenia można skrócić smażąc równocześnie na 2 patelniach.

Translate
Again appeared in the refrigerator containers of boiled potatoes, so it’s time for another idea Potato. Further inspection revealed refrigerator bushes handful of spinach beet and demanding process. Following the path of least resistance vegetarian schnitzel I decided to do because it’s quick and easy dish. Although the first vegetarian schnitzel I can remember my mother doing with cooked rice, vegetarian schnitzel but the name is pretty universal;) resulting in the provision schnitzels are an interesting base for meatballs in mushroom sauce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *