Szybka szarlotka dla mamy

Szarlotka się piecze więc można pisać notkę.
Idę dziś na święto szarlotki do biblioteki. Tak, tak biblioteka to nie tylko książki. Ponieważ chcę zanieść coś, to tak na szybkensa „piekę szarlotkę”. Jest to właściwie przecier jabłkowy zapieczony na herbatnikach, ale jak byłem dzieckiem uwielbiałem ten smak, zresztą nadal uważam że to doskonały przepis na prostą szarlotkę. Nie znam szybszego i łatwiejszego w wykonaniu ciasta. Jest to doskonały przepis na pierwsze prawdziwe ciasto początkującego kucharza. Każdy już potrafiący czytać jest w stanie zrobić to „ciasto dla mamy, taty, babci czy dziadka” samodzielnie, oczywiście przy wsparciu dorosłego w obsłudze piekarnika ;). To dobry starter w świat kucharzenia bo zawsze się udaje.
Szarlotka podkład z herbatników[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 25 minut
  • Czas ogółem: 30 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 225 kcal/porcja

Składniki:

  • herbatniki 200g
  • przecier jabłkowy 1 litr
  • mleko 50 ml
  • rum 25 ml (lub aromat)
  • masło
  • bułka tarta

Surowa szarlotka

Przepis:

Wysmarować masłem i obsypać bułką tartą tortownicę. Na dnie układamy 2-3 warstwy herbatników. Tam gdzie są wolne miejsca wsypujemy pokruszone herbatniki. Dno formy dokładnie pokryte herbatnikami skrapiamy mlekiem pomieszanym z rumem (lub aromatem rumowym). Następnie na herbatniki wykładamy przecier jabłkowy. Przykrywamy duszone jabłka pojedynczą warstwą herbatników i wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Zapiekamy 25 minut. Ilość składników na tortownicę o 22 cm średnicy.

Upieczona szarlotka

I to koniec roboty :) Znacie prostszy i szybszy w realizacji przepis na szarlotkę?

Porady:

Przecier jabłkowy może być świeżo robiony lub ze słoika.

Ciasto jest lepsze następnego dnia jak rozmięknie.

Jeżeli przecier jabłkowy jest bardzo rzadki można dosypać do niego pokruszone herbatniki lub kaszę manną. Można też ułożyć dodatkową warstwę herbatników dzieląc duszone jabłka na dwie poziome warstwy.

Translate
Apple pie is baking so you can write a note. I’m going on holiday today apple pie to the library. Yes, the library is not just a book. Because I want to take something that is so on quickly, „I bake apple pie.” This is actually baked apple puree on biscuits, but as a kid I loved the taste, in fact I still think it’s a great apple pie recipe n simple. I do not know of a faster and simpler implementation of the dough.

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Jedna myśl nt. „Szybka szarlotka dla mamy

  1. Pingback: Swięto szarlotki | Lukrecjusz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *