Szarlotka się piecze więc można pisać notkę.
Idę dziś na święto szarlotki do biblioteki. Tak, tak biblioteka to nie tylko książki. Ponieważ chcę zanieść coś, to tak na szybkensa „piekę szarlotkę”. Jest to właściwie przecier jabłkowy zapieczony na herbatnikach, ale jak byłem dzieckiem uwielbiałem ten smak, zresztą nadal uważam że to doskonały przepis na prostą szarlotkę. Nie znam szybszego i łatwiejszego w wykonaniu ciasta. Jest to doskonały przepis na pierwsze prawdziwe ciasto początkującego kucharza. Każdy już potrafiący czytać jest w stanie zrobić to „ciasto dla mamy, taty, babci czy dziadka” samodzielnie, oczywiście przy wsparciu dorosłego w obsłudze piekarnika ;). To dobry starter w świat kucharzenia bo zawsze się udaje.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Ciasto
- Koszt: 8 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 5 minut
- Pieczenie: 25 minut
- Czas ogółem: 30 minut
- Ilość porcji: 8
- Kalorie: 225 kcal/porcja
Składniki:
- herbatniki 200g
- przecier jabłkowy 1 litr
- mleko 50 ml
- rum 25 ml (lub aromat)
- masło
- bułka tarta
Przepis:
Wysmarować masłem i obsypać bułką tartą tortownicę. Na dnie układamy 2-3 warstwy herbatników. Tam gdzie są wolne miejsca wsypujemy pokruszone herbatniki. Dno formy dokładnie pokryte herbatnikami skrapiamy mlekiem pomieszanym z rumem (lub aromatem rumowym). Następnie na herbatniki wykładamy przecier jabłkowy. Przykrywamy duszone jabłka pojedynczą warstwą herbatników i wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Zapiekamy 25 minut. Ilość składników na tortownicę o 22 cm średnicy.
I to koniec roboty :) Znacie prostszy i szybszy w realizacji przepis na szarlotkę?
Porady:
Przecier jabłkowy może być świeżo robiony lub ze słoika.
Ciasto jest lepsze następnego dnia jak rozmięknie.
Jeżeli przecier jabłkowy jest bardzo rzadki można dosypać do niego pokruszone herbatniki lub kaszę manną. Można też ułożyć dodatkową warstwę herbatników dzieląc duszone jabłka na dwie poziome warstwy.
Pingback: Swięto szarlotki | Lukrecjusz w kuchni