Buszując w bibliotece rolniczej znalazłem książkę „Nowy, Wyborny i Najtańszy Kucharz” z 1842 roku. Ciekawa książka prezentująca potrawy z kartofli. Jako że przeglądanie książki kucharskiej samo w sobie niewiele daje przygotowałem na szybko jeden z przepisów. Co prawda nadal nie jestem do końca pewny czy autor pisząc musztarda miał na myśli musztardę czy mieloną gorczycę (spotkałem się z wymiennym użyciem tych produktów) ale tak czy inaczej kartofle smakowały zupełnie inaczej, smak był ostrzej, trochę kwaśno zarysowany zaś konsystencja zdecydowanie gładsza.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Dodatki
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Staropolska
- Przygotowanie: 5 minut
- gotowanie: 20 minut
- Czas ogółem: 25 minut
- Ilość porcji: 4
- Kalorie: 215 kcal/porcja
Składniki:
- ziemniaki 1 kg
- masło 60 g
- musztarda 120 g
- sól
Przepis:
Kartofle gotujemy normalnie w słonej wodzie i tłuczemy po ugotowaniu. Masło podsmażamy na patelni na rumiano. Do smażącego się masła dajemy musztardę i mieszając przesmażamy chwilkę. Przekładamy usmażoną masę do garnka z utłuczonymi kartoflami i mieszamy dokładnie.
Porady:
Podane ilości są różne od tych oryginalnych ale zachowują proporcje.
Użyłem musztardy słodszej w smaku (czeska) bo ziemniaki były dodatkiem do kurczaka, ale w przypadku jakiegoś mocniejszego w smaku mięsa użyłbym zdecydowanie ostrzejszej np. rosyjskiej.
notka jest swietnie napisana, bardzo przypadla mi do gustu. Dziekuje za ciekawe przedstawienie tematu w troche innym swietle. Czekam na wiecej takich notek.
Ciekawe, Dzisiaj zrobię i zobaczymy.
Pozdrawiam,
i jak podpasował pomysł?