Tak sobie nazwałem tę zupę. W sumie poprawna jej nazwa to płatki żytnie na mleku ale żytnianka brzmi ładniej i prościej (no może dla obcokrajowców tak nie jest). Tak czy inaczej to prosta zupa do ugotowania w 15 minut.
Swoją droga trochę to dziwne że płatków owsianych na mleku nie lubię a żytnie często sobie gotuję. Niby różnica niewielka ale nie do przeskoczenia jak dla mnie.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Zupa
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 0 minut
- Gotowanie: 15 minut
- Czas ogółem: 15 minut
- Ilość porcji: 2
- Kalorie: 310 kcal/porcja
Składniki:
- mleko 1 litr
- płatki żytnie 7 łyżek
- sól czubek łyżeczki
Przepis:
Do garnka wlewamy zimne mleko wstawiamy na gaz. Nie czekając wsypujemy 7 bogatych łyżek stołowych płatków żytnich, soli tyle ile lubimy (ja sypię zdecydowany czubek od łyżeczki prawie jej połowę). Gaz ustawiamy na mały i niech się gotuje powoli. Kilka razy należy zamieszać podczas gotowania. Ja do zupy biorę jeszcze sobie bułkę z masłem na grubo bo smakuje z ugotowanym mlekiem doskonale.
Porady:
Jak się przypilnuje moment kipienia mleka i się go przerwie mieszając łyżką i dmuchając nie ma potem już z tym problemów.
Alternatywą do słonej wersji zupy jest słodka, można dodać miodu, jakieś owoce, dżem, czy wręcz bestialsko nasypać cukru.
Pingback: Pieczone jabłko w 4 minuty | Lukrecjusz w kuchni
Pingback: Owsianka Palikota | Lukrecjusz w kuchni
Pingback: Menu na udany dzień | Lukrecjusz w kuchni