Żytnianka

Tak sobie nazwałem tę zupę. W sumie poprawna jej nazwa to płatki żytnie na mleku ale żytnianka brzmi ładniej i prościej (no może dla obcokrajowców tak nie jest). Tak czy inaczej to prosta zupa do ugotowania w 15 minut.

Swoją droga trochę to dziwne że płatków owsianych na mleku nie lubię a żytnie często sobie gotuję. Niby różnica niewielka ale nie do przeskoczenia jak dla mnie.

Płatki żytnie w mleku
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 0 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Czas ogółem: 15 minut
  • Ilość porcji: 2
  • Kalorie: 310 kcal/porcja

Składniki:

  • mleko 1 litr
  • płatki żytnie 7 łyżek
  • sól czubek łyżeczki

Żytnianka

Przepis:

Do garnka wlewamy zimne mleko wstawiamy na gaz. Nie czekając wsypujemy 7 bogatych łyżek stołowych płatków żytnich, soli tyle ile lubimy (ja sypię zdecydowany czubek od łyżeczki prawie jej połowę). Gaz ustawiamy na mały i niech się gotuje powoli. Kilka razy należy zamieszać podczas gotowania. Ja do zupy biorę jeszcze sobie bułkę z masłem na grubo bo smakuje z ugotowanym mlekiem doskonale.

Porady:

Jak się przypilnuje moment kipienia mleka i się go przerwie mieszając łyżką i dmuchając nie ma potem już z tym problemów.

Alternatywą do słonej wersji zupy jest słodka, można dodać miodu, jakieś owoce, dżem, czy wręcz bestialsko nasypać cukru.

Translate
I’ve been called this soup. In total, the name is correct rye flakes with milk but żytnianka sounds nicer and easier (maybe for foreigners it is not). Anyway, a simple soup to cook in 15 minutes.

  1. Pingback: Pieczone jabłko w 4 minuty | Lukrecjusz w kuchni

  2. Pingback: Owsianka Palikota | Lukrecjusz w kuchni

  3. Pingback: Menu na udany dzień | Lukrecjusz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *