Takie brownie to doskonałe ciasto na deszczowy dzień. Pachnie czekoladą i jabłkami. Przekazuje swoje pozytywne wibracje każdemu kto się na nie skusi.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Ciasto
- Koszt: 25 zł
- Łatwość: umiarkowane
- Kuchnia: Polska
- Przygotowanie: 30 minut
- Pieczenie: 40 minut
- Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
- Ilość porcji: 8
- Kalorie: 310 kcal/porcja
Składniki:
- margaryna (zwykła) 150g
- czekolada gorzka 90g
- czekolada mleczna 100g
- cukier 220g
- aromat do ciast (waniliowy) 1/2 łyżeczki
- jajka 3 szt.
- mąka 150g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- jabłka 4 szt. 550g
Przepis:
Jabłka trzeba obrać ze skórki, wykroić gniazda z pestkami i pokroić w dość drobną kostkę o krawędzi 1 – 2 cm.
Margarynę wraz z posiekanymi czekoladami rozpuścić w łaźni wodnej.
Jak masa czekoladowo tłuszczowa będzie płynna dodać cukier i wymieszać. Gdy masa trochę przestygnie wlać do niej skłócone widelcem jajka, aromat waniliowy, wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli, oraz mąkę. Po dokładnym wymieszaniu na końcu dorzucić jabłka i jeszcze raz wymieszać.
Małą tortownicę wysmarować margaryną, po czym należy przełożyć do niej ciasto.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Porady:
Jako łaźnia wodna dobrze się sprawdza metalowa miska położona na garnku z małą ilością wody 1-2 cm na dnie.
Trzeba uważać z temperaturą bo brownie ma tendencję do przypalania się.
Reklama
dzięki za inspirację, właśnie kończy się piec, zobaczę co mi wyszło.
I jak wyszło?