Brownie z jabłkami

Takie brownie to doskonałe ciasto na deszczowy dzień. Pachnie czekoladą i jabłkami. Przekazuje swoje pozytywne wibracje każdemu kto się na nie skusi.

Brownie z jabłkami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 310 kcal/porcja
Domyślnie jest to ciężkie ciasto, wilgotne, aromatyczne i trochę kleiste. Jeżeli ktoś woli bardziej suche to wystarczy trzymać dłużej w piekarniku (ale obniżając trochę temperaturę pieczenia). Jabłka wypływają na wierzch ciasto jest mocno słodkie.

Składniki:

  • margaryna (zwykła) 150g
  • czekolada gorzka 90g
  • czekolada mleczna 100g
  • cukier 220g
  • aromat do ciast (waniliowy) 1/2 łyżeczki
  • jajka 3 szt.
  • mąka 150g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jabłka 4 szt. 550g

Brownie z jabłkami całe

Przepis:

Jabłka trzeba obrać ze skórki, wykroić gniazda z pestkami i pokroić w dość drobną kostkę o krawędzi 1 – 2 cm.

Margarynę wraz z posiekanymi czekoladami rozpuścić w łaźni wodnej.

Jak masa czekoladowo tłuszczowa będzie płynna dodać cukier i wymieszać. Gdy masa trochę przestygnie wlać do niej skłócone widelcem jajka, aromat waniliowy, wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli, oraz mąkę. Po dokładnym wymieszaniu na końcu dorzucić jabłka i jeszcze raz wymieszać.

Małą tortownicę wysmarować margaryną, po czym należy przełożyć do niej ciasto.

Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Porady:

Jako łaźnia wodna dobrze się sprawdza metalowa miska położona na garnku z małą ilością wody 1-2 cm na dnie.

Trzeba uważać z temperaturą bo brownie ma tendencję do przypalania się.

Reklama

Translate
The default is heavy cake, moist, flavorful and a little sticky. If you prefer a more dry enough to hold it longer in the oven (but lowering the temperature a little baking). Apples float to the top of the cake is much sweet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *