Ciasteczka serowe na święta

Cztery dni temu zrobiłem ciasteczka serowe, miały być inne ale ni w ząb mi nie szło ich sklejanie zgodnie z przepisem Leśnego zakątka. Może dla tego że dodałem cukru wychodząc z założenia że wolę słodkie ciastka niż wytrawne. Kto wie może się pokuszę i upiekę kiedyś serowe krakersy. Ponieważ zabrakło cierpliwości na wycinanki,  i zdobnictwo, moje ciasteczka na święta nie były takie ozdobne. Martwić się nie zamierzam bo i tak już ich nie ma, a do świąt nadal kilka dni. Swoją drogą to składniki  z oryginalnego przepisu strasznie mi przypominają ciasto na leniwe.
kruche ciastka serowe[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 45 minut
  • Pieczenie: 35 minut
  • Czas ogółem: 80 minut

Składniki:

  • masło 300 g
  • cukier 150 g
  • mąka 300 g
  • ser biały półtłusty 300 g
  • jabłko, cynamon, dżem, sól szczypta

Przepis:

ciastka serowe krucheSer przemieliłem a następnie wszystkie składniki ze szczyptą soli wymieszałem i zagniotłem na jednolite ciasto. Wstawiłem je do lodówki na trochę żeby się schłodziło przed wałkowaniem (inaczej klei się do wałka i maże po stole). Część rozwałkowałem na słaby centymetr i potraktowałem foremkami do wycinania wzorków.

Aby uzyskać ślimaczki z większej części zrobiłem 3 rolady tzn. rozwałkowałem ciasto na placek grubości 5-6 milimetrów. Rozwałkowany placek w zależności od zastosowanego dodatku:

  • – posmarowałem dżemem
  • – posypałem cukrem i dość mocno cynamonem
  • – posypałem jabłkiem (użyłem odmiany jonagored) pokrojonym w kosteczkę

i zrolowałem. Tak powstałą roladę pokroiłem w poprzek zwijania na prawie centymetrowej grubości plastry. Ślimaczki i wycięte ciasteczka położyłem na blachy przykryte papierem do pieczenia i piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni. W sumie grubość wyznacza w tym przypadku czas pieczenia. Ciasteczka mają być złote z wierzchu i suche w środku. Jak się będzie za długo piekło ciastka wyjdą twarde.

Z tej ilości wyszły mi dwie blachy takich grubszych ciasteczek.

Uwaga:

Czas przygotowania jest podany bez chłodzenia ciasta. Na dobrą sprawę można ciasto zagnieść wieczorem zawinąć w folię a wałkować i wycinać ciasteczka oraz piec następnego dnia rano.

Porady:

Żeby było szybciej, ciasto można schłodzić w zamrażalniku ale trzeba pilnować aby nie za długo w nim leżało. Ciastka wycinane foremkami i roladki pocięte w ślimaczki powinny mieć tą samą grubość aby się równo upiekły.


Translate
Four days ago I made cheese cookies were to be other than in the tooth but did not go their stick accordance with the provisions of the Forest corner. Maybe the fact that I added sugar based on the assumption that I prefer sweet dough than dry. By the way, are the ingredients of the original recipe I’m so lazy like dough.

Skomentuj kimek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *